V restavraciji Noir na Dunaju boste deležni kulinaričnih specialitet - v temi. Foto: Noir
V restavraciji Noir na Dunaju boste deležni kulinaričnih specialitet - v temi. Foto: Noir

Poleg tega restavraciji "Noir" in "Dinner im Dunkeln" zagotavljata tudi delovna mesta za slepe in slabovidne.
Kot so zapisali na agenciji za stike z mestom Dunaj, osebje restavracije "Noir - the dark side of the spoon" goste najprej sprejme v prostoru, kjer dobijo aperitiv in si izberejo enega izmed menijev. V zavarovane omarice nato odložijo svetleče in vredne predmete, potem pa jih popeljejo v popolnoma temno restavracijo, kjer vonjajo, okušajo in tipajo različne jedi.
Večerja traja od tri do štiri ure, nato pa obiskovalcem v osvetljenem preddverju razkrijejo, kaj natančno so jedli. Lastniki restavracije želijo gostom pokazati, kako se lahko hrana uživa z vsemi čuti, ki smo jih v dobi hitre prehrane povsem zanemarili, so pojasnili na agenciji.

Krepitev preostalih čutov
Kako je v svetu teme, lahko na Dunaju sicer izkusijo tudi obiskovalci neobičajne razstave "Dialog im Dunkeln" (Dialog v temi), kjer slepi prevzamejo vlogo vodnikov in v popolni temi eno uro vodijo obiskovalce po prostoru, opremljenem z vsakdanjimi situacijami.
Čeprav obiskovalci ne vidijo ničesar, intenzivneje zaznavajo njihova druga čutila: slišijo različne zvoke, na koži začutijo veter, vohajo gozd, na koncu pa v baru še okušajo pijače. Dvakrat na teden imajo obiskovalci tudi možnost, da tri ure v temi uživajo v večerji s štirimi hodi.