Pri BASE skokih se uporablja posebne padalske nahrbtnike in poseben način zlaganja padala. V padalskem nahrbtniku, narejenem za BASE skoke, ni rezervnega padala. Foto: JN Eventi
Pri BASE skokih se uporablja posebne padalske nahrbtnike in poseben način zlaganja padala. V padalskem nahrbtniku, narejenem za BASE skoke, ni rezervnega padala. Foto: JN Eventi
Čeprav v Sloveniji nimamo veliko primernih visokih objektov, kot so stolpnice, antene in podobno, slovenski baserji brez težav konkurirajo evropskim kolegom. Foto: JN Eventi

BASE je angleška kratica za building (stavba), antenna (antena - nenaseljen stolp), span (most, obok, kupola) in earth (pečina ali katerakoli druga naravna formacija). Kratice nakazujejo, od kod skačejo padalci, ki se ukvarjajo s to zvrstjo padalstva. V številnih državah je ta šport prepovedan, zato se mnogi z njim ukvarjajo nezakonito. Skoki BASE so ekstremna zvrst padalstva in razmeroma varne BASE skoke lahko opravljajo le izkušeni padalci.

Razširjeno je mnenje, da "baserje" povsod po svetu preganjajo in da ekstremno padalstvo ni organiziran šport. To mnenje je le deloma pravilno. Res je, da so v preteklosti v želji po sproščanju adrenalina nezakonito vdirali na strehe stolpnic, od koder so izvajali skoke, danes pa je šport razvit že v tej meri, da po vsem svetu potekajo organizirana prvenstva.

Več podrobnosti o prvenstvu najdete tukaj.

Po zgledu organiziranih BASE dogodkov po svetu Klub BASE Slovenia že drugič zapored (prvo se je odvilo lani) organizira Odprto prvenstvo BASE Slovenija, na katerem se bodo zbrali najizkušenejši skakalci iz celotne Evrope in se pomerili v skokih s 94-metrskega dvigala. Prvenstvo bo potekalo prihajajoči konec tedna v Termalnem parku Term Ptuj. Letošnja novost bo skok iz balona, iz višine 500 metrov z "wingsuit" obleko.

Da je šport res nevaren in ne dopušča možnosti napak, kaže (sicer neuraden) podatek, pridobljen iz statistike v obdobju 30 let (160 nesreč s smrtnim izidom), da se na leto smrtno ponesreči vsaj pet skakalcev, kar je glede na dokaj omejeno razširjenost športa precej visoka številka.

Kako je videti najekstremnejša različica tega športa v praksi, si oglejte v priloženem videoposnetku. Pa še zanimivost za konec. Ni naključje, da smo pred finalnim nastopom Maje Keuc na Eurosongu kot slovensko razglednico videli ravno BASE skok, ki je v Nemčiji precej priljubljen šport. Skakalec na posnetku, Stane Krajnc, je eden izmed najizkušenejših in svetovno priznanih baserjev. Prilagamo tudi videoposnetek Kranjčevega skoka.