Stoltenbergova glavna 'krinka' so bila sončna očala. Foto: EPA
Stoltenbergova glavna 'krinka' so bila sončna očala. Foto: EPA
Po začetnem presenečenju so se potniki razgovorili o svojih pogledih na različna politična vprašanja. Foto: EPA

Takšen je opis približno tri minute dolgega posnetka, ki je bil v nedeljo objavljen na Facebooku, Twitterju in YouTubu. Uporabili ga bodo tudi v Stoltenbergovi predvolilni kampanji.

Aktualni norveški premier je oblečen v opravo voznikov taksijev v Oslu in "zakrinkan" s sončnimi očali za eno popoldne sedel za volan taksija, da bi tako bolje razumel skrbi ljudi.

"Če obstaja prostor, kjer ljudje povedo to, kar mislijo, je to taksi," je v posnetku pojasnil premier, ki mu sicer na prihajajočih volitvah septembra ne kaže najbolje.

Stoltenberg je potnike po ulicah prestolnice prevažal neko junijsko popoldne. V vozilu je bila nastavljena tudi kamera, ki razkriva odzive nekaterih potnikov.

"S tega kota močno spominjate na premierja"
Kot je ocenil eden izmed njih, "iz tega kota močno spominja na premierja". Nekateri od potnikov, ki so ga prepoznali, so medtem nepričakovano srečanje izkoristili za pogovor o aktualnih temah, neka starejša gospa pa je izrazila upanje, da bo "kot premier" posredoval glede po njenem mnenju previsokih plač nekaterih vodij podjetij.

Na Norveškem je medtem predvolilna kampanja v polnem razmahu. Stoltenbergovi laburistični stranki in celotni levi vladni koaliciji pa na volitvah, predvidenih za 9. september, glede na javnomnenjske raziskave ne kaže najbolje.

Sam je medtem enemu izmed potnikov zaupal, da ni vozil že osem let, kar se je po mnenju nekaterih tudi opazilo. Nekaj težav mu je povzročalo, da je imel taksi avtomatski menjalnik, Stoltenberg je na neki točki pomotoma pritisnil na zavoro, misleč, da gre za sklopko, in avto se je nenadoma ustavil.

V izjavi za enega izmed norveških tabloidov je dejal, da bo "državi in potnikom taksijev bolje, če opravlja funkcijo premierja kot pa voznika taksija". Potnikom, ki jih je popeljal, sicer ni bilo treba plačati prevoza.