Prava umetnina so klekljane jaslice. Foto: RTV SLO
Prava umetnina so klekljane jaslice. Foto: RTV SLO
Pestra božična ustvarjalnost na Slovenskem

Namen vseslovenske razstave božičnih jaslic, ki so jo odprli včeraj, na ogled pa bo vse do 2. februarja, je prikazati pestrost in žlahtnost jaslične ustvarjalnosti na Slovenskem ter njeno navezanost na versko-vzgojno poslanstvo jaslic.

Razstavo je odprl in blagoslovil novomeški škof Andrej Glavan, ki je v svojem govoru dejal, da so jaslice najzgovornejše znamenje za razodevanje božične skrivnosti oziroma učlovečenja, ki je srčika veselega oznanila božičnih praznikov.

"Bog je postal človek, da bi ljudje postali božji in bolj sveti ter človeški. To pa na najpretresljivejši in zgovornejši način predstavljajo jaslice, ki so nekakšno razodevanje, razodetje in simbol božje ljubezni, ki se je v božični noči razodela nad nami," je poudaril Glavan.

Po podatkih poznavalca teologije jaslic in frančiškana, patra Leopolda iz samostana na Brezjah, so v Novem mestu razstavili 32 jaslic, ki so jih izdelali člani Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, in še nekaj primerkov, ki jih izdelal znani izdelovalec jaslic in pleterski kartuzijan Wolfgang Kogler. Vseslovensko razstavo jaslic vsako leto pripravijo v drugi slovenski škofiji, je pojasnil.

Razstavljene jaslice so izdelane iz tradicionalnih in sodobnih materialov ali pa v njihovi kombinaciji. Izdelane so pretežno iz lesa in nato še v žgani glini, iz testa, voska, plastike, papirja, blaga in drugih materialov.

Po podatkih prirediteljev razstave bo v Sloveniji letos več kot 20 razstav jaslic; med njimi je novomeška, ki je med drugim posvečena patru Wolfgangu Koglerju (1913-1993) iz kartuzije Pleterje, najpomembnejša. Kogler se je namreč v pleterski kartuziji, kamor je prišel leta 1963, zaradi naročil posvetil izdelavi božičnih jaslic, na leto pa je izdelal do 70 jasličnih garnitur.

Pestra božična ustvarjalnost na Slovenskem