Prvotno je bil prodan za približno 666 ameriških dolarjev. Foto: AP
Prvotno je bil prodan za približno 666 ameriških dolarjev. Foto: AP

Starinski računalnik Apple-1 je šel pod dražbeno kladivce. "To je legendarni računalnik, ki je lansiral Apple," je povedal podpredsednik bostonske dražbene hiše RR Auction Bobby Livingston. Trenutni lastnik ga je kupil leta 1980 na sejmu računalniških ljubiteljev v Massachusettsu in ga uporabljal v 80. letih prejšnjega stoletja. V začetku tega leta je napravo, ki jo spremljata tudi po meri narejeno ohišje z vgrajeno tipkovnico, v popolnoma operativno stanje obnovil Applov strokovnjak Corey Cohen.

Leta 2013 so računalnik istega modela prodali pri dražbeni hiši Christie's. Foto: EPA
Leta 2013 so računalnik istega modela prodali pri dražbeni hiši Christie's. Foto: EPA

Apple-1 je bil sicer prvotno prodan za približno 666 ameriških dolarjev (okoli 608 evrov), na dražbi, ki bo potekala do 24. avgusta, pa naj bi njegova vrednost dosegla okoli 200.000 dolarjev (okoli 183.000 evrov). K zaželenosti naj bi dodatno prispeval tudi podpis soustanovitelja podjetja Apple Steva Wozniaka – besedo Woz je nanj zapisal med dogodkom na univerzi Bryant leta 2017. Prototip Appla-1 je bil lani prodan za skoraj 700.000 dolarjev, poroča AP.

Po besedah dražbene hiše jih je bilo v garaži Steva Jobsa v Los Altosu v Kaliforniji leta 1976 in 1977 izdelanih približno 200. Okoli 175 od njih je bilo prodanih. "To je neverjetno redko blago," je dejal Tim Bajarin, predsednik podjetja Creative Strategies, tehnološkega raziskovalnega podjetja z velikim poznavanjem industrije, in dodal, da je omenjeni računalnik ključni del razvoja industrije osebnih računalnikov. "Predtem je bila ideja o osebnem računalniku popolnoma nezaslišana," je še poudaril.

Apple-1 je bil eden prvih osebnih računalnikov, ki od kupca ni zahteval spajkanja, a napajalnik, ohišje, tipkovnica in monitor niso bili zagotovljeni zraven.
Leta 1977 je Apple-2 popolnoma spremenil industrijo osebnega računalništva.

Na dražbi je tudi ček družbe Apple proizvajalcu vezij, ki sta ga 19. marca 1976 podpisala Jobs in Wozniak. Strokovnjaki menijo, da je bil verjetno ček, v vrednosti 116,97 dolarja, povezan s proizvodnjo prvih računalnikov Apple-1. Pričakovali so, da bo prodan za 50.000 dolarjev, vendar so ponudbe že presegle to vsoto.