Jolien Boumkwo med premagovanjem ovire. Foto: Reuters
Jolien Boumkwo med premagovanjem ovire. Foto: Reuters

Čeprav je ovire bolj prestopala kot preskakovala in čeprav je prišla v cilj 100-metrskega teka z rezultatom 32,81 sekunde, kar je bilo precej počasneje od zmagovalke teka, španske sprinterke Terese Errandonee, ki je razdaljo premagala v 13,22 sekunde, je bila pozornost kamere – pa tudi pozornost velike večine ljudi na atletskem stadionu – ves čas usmerjena nanjo.

Jolien Boumkwo je namreč v teku z ovirami v okviru evropskih iger na Poljskem tekmovala zgolj zato, ker bi bila njena ekipa v nasprotnem primeru diskvalificirana. Obe tekmovalki v teku na 100 metrov z ovirami sta se namreč poškodovali, zato je belgijski reprezentanci grozila diskvalifikacija. Zato je 29-letna atletinja za nekaj minut odložila svoja siceršnja rekvizita, kroglo in kladivo, in se podala na atletsko stezo.

Ko je pritekla v cilj, ji je občinstvo namenilo bučen aplavz, čestitke za podvig pa so ji namenile tudi sotekmovalke v teku. Pa čeprav je poteza pritegnila tudi pozornost, ki bi bila sicer namenjena najboljšim. S tekom je sicer belgijski reprezentanci priborila dve točki, ki pa bi bili lahko ključni v končni razvrstitvi, saj bodo najslabše tri reprezentance po prvenstvu nazadovale v 1. divizijo, navaja Reuters.