Sin Kim Džong Ila si je močno želel v živo slišati Erica Claptona, a je zamisel na koncu padla v vodo. Foto: EPA
Sin Kim Džong Ila si je močno želel v živo slišati Erica Claptona, a je zamisel na koncu padla v vodo. Foto: EPA
Eric Clapton
Eric Clapton naj bi najprej soglašal z zamislijo, nato pa je zatrdil, da o tem ne ve nič. Foto: EPA

Depeše Wikileaksa so po takšnih in drugačnih političnih škandalih razkrile tudi zanimivo zgodbo o Kim Džong Čolu, drugem sinu severnokorejskega voditelja Kima Džong Ila, ki je velik oboževalec kitarskega virtuoza Erica Claptona. Depeša z 22. maja 2007, ki jo je ameriški veleposlanik v Seulu (Južna Koreja) poslal v Washington, namiguje, da bi bilo "koristno" organizirati koncert britanskega kitarskega virtuoza v Pjongjangu, "saj je drugi sin Kim Džong Ila velik oboževalec" in bi dogodek pomenil dejanje dobre volje.

Ker je v Severni Koreji načeloma prepovedana "zahodnjaška" glasba, je bil predlog veleposlanika precej nenavaden, a so ga vsi vpleteni, kot kažejo depeše, vzeli zares. Leta 2008 so potekala "pogajanja" Severnih Korejcev s Claptonom, ki naj bi načelno soglašal z izvedbo koncerta v letu 2009.

Koncert bi "promoviral razumevanje"
Predstavniki Severne Koreje so uradno prošnjo "okrasili" z visokoletečimi besedami - koncert naj bi po njihovem mnenju "promoviral razumevanje" med zadnjo pravo komunistično oazo in Zahodom, obenem pa so izrazili željo, "da bi bila tudi naša glasba razumljena v zahodnem svetu in da bi tudi naši ljudje razumeli glasbo zahoda".

A načrt se je pozneje izjalovil, saj je Clapton zanikal, da bi kadar koli soglašal s koncertom v Severni Koreji. Njegov tiskovni predstavnik je po poročanju Guardiana dejal, da glasbenik "dobiva številne prošnje za nastope povsod po svetu, ampak dogovora o tem, da bi igral v Severni Koreji, pa ni".

Morda bo koncert pomagal humanitarcem ...
Mednarodna skupnost (na čelu z ZDA, seveda) se je sicer, kot še razkrivajo depeše, zavzemala, da bi se koncert dejansko zgodil, saj bi tako morda lahko pritisnili na Severno Korejo, da delo olajša tudi humanitarnim delavcem, ki se, kot je potožil ameriški veleposlanik v Seulu, neprestano srečujejo s številnimi ovirami.

Leta 2008 v Pjongjangu filharmonični orkester
Glasba je sicer že v preteklosti predstavljala okence v Severno Korejo - leta 2008 je v omenjeni državi na predlog ZDA gostoval newyorški filharmonični orkester, kar je bila največja delegacija predstavnikov ZDA v tej državi. Za to priložnost so Severni Korejci pripravili razkošno nastanitev za vseh 300 članov orkestra in spremljevalcev, ki so v državi lahko ostali kar 48 ur, z ulic pa so v znak dobre volje celo umaknili protiameriške plakate.