V uradno zimo bo Slovenija vstopila z zimskimi temperaturami. Foto: Pixabay
V uradno zimo bo Slovenija vstopila z zimskimi temperaturami. Foto: Pixabay

Zimski solsticij, ki uradno označuje začetek koledarske zime, bo letos nastopil v petek, 22. decembra, zgodaj zjutraj. Takrat bo severni del Zemlje najbolj oddaljen od Sonca, zato bo dan na severni polobli najkrajši v letu. Dan se bo tako na severni polobli od sončevega obrata naprej vnovič začel daljšati.

Zimski solsticij ljudje praznujejo na različne načine, nekateri se zberejo tudi pri Stonehengeu. Foto: EPA
Zimski solsticij ljudje praznujejo na različne načine, nekateri se zberejo tudi pri Stonehengeu. Foto: EPA

Kot že redno ob menjavi letnih časov – solsticijih in enakonočjih – astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani organizira dan odprtih vrat. Takrat observatorij na Golovcu obiščejo radovedni obiskovalci in astronomski navdušenci, da bi si ogledali njegovo delovanje, pogledali skozi teleskop ali da bi od profesionalnih astronomov izvedeli kaj več o najnovejših odkritjih te vede.

Vse zainteresirane astronomski observatorij vabi, da ga obiščejo 22. decembra od 18. ure, za obisk je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice. V primeru lepega vremena je predvideno tudi opazovanje s teleskopi na travniku za observatorijem. Med zanimivimi objekti za opazovanja bosta tokrat Luna in Jupiter.

Zimske temperature bodo vztrajale, a brez snega

V uradno zimo bo Slovenija vstopila z zimskimi temperaturami. Najnižje jutranje temperature bodo danes od minus šest do nič, ob morju okoli tri stopinje Celzija. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodnik, ki se bo zvečer krepil. Najvišje dnevne temperature bodo od ena do devet, ob morju se bo ogrelo do 12 stopinj.

Vseeno v snežni odeji lahko uživajo le tisti na višje ležečih območjih. Po podatkih Agencije RS za okolje je na Kredarici okoli dva metra snega, na Voglu ga je slabih 40 centimetrov, v Ratečah pa 14 centimetrov. Pošiljk snega vremenoslovci za prihodnje dni ne napovedujejo, tako da bo tudi bližajoči se božič v večjem delu države letos znova zelen.

Za nami je najdaljša noč v letu