Foto: EPA
Foto: EPA

Ob dvigu temperature zraka nad 35 stopinj Celzija Kitajci posegajo po različnih izdelkih, da bi lažje prenašali vročino in se tudi zaščitili. Nekateri klobuki imajo vgrajene pahljače, s sabo nosijo tudi prenosne ventilatorje, jopiči so narejeni iz blaga, odpornega proti UV-žarkom. Vse bolj pa so priljubljeni "facekiniji" – obrazne maske z luknjami za oči in nos. S tem uporabnice ščitijo svojo kožo, saj ne želijo zagorele polti.

Že od starih časov klasično lepoto na Kitajskem namreč predstavlja bela polt. V preteklosti so si le dekleta iz bogatih družin lahko privoščila, da so ostajala podnevi noter, saj jim ni bilo treba opravljati težkega dela na polju ali kje drugje. Prav njihova svetla polt je potrjevala njihov družbeni status.

Izdelki za zaščito pred soncem in drugi kozmetični izdelki gredo kot za med. "Glavna skrb, ki jo imam, so morebitne kožne bolezni ali razvoj sončnih peg," je povedala Li Šujan, 17-letna študentka, ki je z mamo obiskala turistično območje v Pekingu, obe pa sta nosili maski, ki sta prekrivali celoten obraz.

Zelo dobro se prodajajo tudi druga zaščitna sredstva. "V primerjavi s časom pred pandemijo je letos veliko boljše kot prejšnja leta. Letos se je obseg prodaje zagotovo močno povečal," je povedala prodajalka v trgovini s klobuki.