Veliki zmagovalec. Foto: Posnetek zaslona
Veliki zmagovalec. Foto: Posnetek zaslona

Pri nas jih vse pogosteje srečamo tudi v notranjosti države, kjer jim predvsem smetnjaki in smetišča omogočajo udobno preživetje. V najzahodnejšem belgijskem letoviškem mestu De Panne pa so pripravili že tretje evropsko prvenstvo v galebjem vreščanju. Letos so našteli že 50 pisanih udeležencev.

"Zavedamo se, da javnost pogosto prezira galebe. Ne maramo jih, ker povsod puščajo iztrebke, zato smo pomislili, zakaj jih ne bi naredili bolj priljubljene. Tudi galebi so del obale, ni morske obale brez galebov," je povedal predsednik žirije Jan Seys s Flandrijskega morskega inštituta.

Galebi živijo povsod, na vseh celinah, ob vseh morjih in tudi ob celinskih vodah. "Med vsemi galebi je prav rumenonogi galeb t. i. generalist, torej zelo prilagodljiva vrsta," pojasni ornitolog Domen Stanič. Ob tem doda: "Rumenonogi galebi so prišli v mesta predvsem zaradi večje razpoložljivosti hrane, ki jo najdejo v bližini človekovih bivališč, nekateri ljudje v mestih tudi namerno hranijo divje živali in galebe in zato so ti rumenonogi galebi kot oportunisti to zelo dobro izkoristili."

V Belgiji tekmovanje v vreščanju galebov

Ljudje jim zagotovimo kosila s petimi hodi

V zadnjih letih se tudi pri nas selijo v notranjost in gnezdijo že v Ljubljani, Kranju, Mariboru ... Za obiskovalce obmorskih krajev bodo galebi še naprej nepogrešljivi del počitniške kulise: na pomolih, ob ribiških ladjah ali kadar jadrajo nad morjem. Pri iskanju hrane se prav nič ne obotavljajo in so lahko tudi agresivni. "Prilastijo si sendviče, sladolede, vse, kar dobijo v mestih," doda Stanič.

Po mnenju Seysa smo ljudje razlog, da so galebi takšna "nadloga." V mestih je po njegovem mnenju toliko dostopne hrane, da galebom ne gre zameriti: "Če bi bil galeb in bi vedel, da smetnjak lahko odpreš s kljunom in tako prišel do kosila s petimi hodi, zakaj tega ne bi naredil."

Na evropskem prvenstvu ni bil pomemben le krik, ampak tudi izvirnost kostuma. Tudi obiskovalci so se zabavali. Zmagal je 21-letni študent arhitekture iz Nizozemske. "Srečen sem. Nekoliko prevzet, a sem zelo vesel zmage," je povedal zmagovalec Yarmo.