"Veliko znanih oblikovalcev je na neki točki v svoji karieri sodelovalo z Ikeo." Foto: EPA

V vseh desetletjih je Ikea, ki letos praznuje 80 let, poskrbela tudi za nekaj ikoničnih kosov, ki so se znašli v številnih domovih po svetu. Tokrat so se na dražbi znašli predvsem kosi, ki so se prodajali v drugi polovici 20. stoletja.

Med drugim so pod kladivo dali ogledala, pohištvo in svetila iz zasebnih domov. Za rdečo sedežno garnituro, ki se je leta 1972 prodajala za okoli 120 evrov, so dosegli ceno 2000 evrov. V Stockholmu so na dražbi 122 skrbno izbranih "vintage" kosov pohištva Ikea prodali za skupno 37.000 evrov.

"Veliko znanih oblikovalcev je na neki točki v svoji karieri sodelovalo z Ikeo. In za veliko jih je bila Ikea začetna točka v karieri," je dejala vodja dražbene hiše Auktionsverk Li Pamp. Ob tem je sicer še spomnila, da Ikea velja tudi za kontroverzno, saj je bilo podjetje znano po kopiranju trendov, kritizirali pa so ga tudi zaradi negativnega vpliva na okolje. "A nekateri kosi resnično izstopajo," je dodala, poroča Guardian.

V začetku leta jim je sicer na drugi dražbi za redek naslonjač Cavelli uspelo dobiti ponudbo za 18.000 evrov – to je celo premoženje za stol, ki se je leta 1958 prodajal za manj kot 30 evrov. Ob porastu zanimanja je Pamp še pozvala ljudi, ki imajo starejše Ikeine kose, naj jih pokličejo za oceno, saj morda doma sedijo na premoženju.

Kljub svojemu sicer cenovno dostopnemu pohištvu trg zbirateljev švedskega pohištva vse bolj raste. Priljubljenost med zbiratelji so zaznali tudi pri Ikei, kjer so počaščeni. Nekoliko jih motijo le visoke cene, ki jih dosežejo nekateri kosi, češ da je njihovo delo namenjeno oblikovanju za vse.