Pred petimi leti je "arheolog džinsa" Michael Harris preiskal približno 50 zapuščenih rudnikov, na koncu pa le v enem odkril neverjetno ohranjene kavbojke znamke Levi's. Te naj bi bile iz 80. let 19. stoletja. V mestecu Aztec, ki je v ameriški zvezni državi New Mexico, so jih ponudili na dražbi v okviru festivala Durango Vintage Festivus, ki ga organizira strokovnjak za vintage džins Brit Eaton.

"Potreboval sem glavno zvezdo, ki bi se kosala z glasbeniki, ki so nastopali. Vedel sem, da bodo te kavbojke za občinstvo zelo privlačne," je dejal Eaton, ki je iskanje tovrstnih predmetov opisal kot "popolno odvisnost". Najti tako dragocene kavbojke je po besedah organizatorja, ki se s tem poslom ukvarja že 25 let, prava redkost. Čeprav jih prvotno ni nameraval prodati in je prav zato postavil zelo visoko ceno – povprečne vintage kavbojke so vredne približno 100 dolarjev (približno 102 evra) –, ni bil presenečen, da jih je nekdo le pograbil.

Za kavbojke znamke Levi's iz 19. stoletja sta 23-letni Kyle Hautner in Zip Stevenson, veteran na trgu staromodnega džinsa, odštela 87.400 dolarjev (približno 90.000 evrov), kar je ena izmed najvišjih cen za prodane kavbojke. "Do začetka dražbe nisva imela nobenih načrtov, da bi skupaj kupila kavbojke, kar je noro," je povedal Stevenson, ki je sicer prispeval le 10 odstotkov celotnega zneska, poroča CNN.

"Te kavbojke so izjemno redke, posebno v tem fantastičnem ponošenem stanju in velikosti," je še poudaril Američan, ki že skoraj tri desetletja vodi delavnico za popravilo džinsa v Los Angelesu in še nikoli ni naletel na take hlače. Trenutno tako na svetu obstaja le še nekaj podobnih kavbojk, a jih hranijo v muzejih in so preveč občutljive za dejansko nošenje. Prodan kos oblačila je v nasprotju s tem presenetljivo trpežen in naj bi ga bilo vsekakor mogoče nositi. "Na kavbojkah je nekaj točk, ki bi jih bilo treba malo ojačati, sicer pa so neverjetno močne," je še pojasnil in pristavil, da si lahko predstavlja, da bi jih nosil Johnny Depp ali Jason Momoa.

Kupca bosta sicer razmislila, da bi novo trofejo prodala izjemno zainteresiranemu zasebnemu kupcu, a bi vseeno raje videla, da bi jih kupili in razstavili v muzeju, kot sta Smithsonian ali Metropolitanski muzej umetnosti. Za zdaj so kavbojke varno shranjene v sefu v bližini losangeleške trgovine Stevenson's Denim Doctors in so na voljo za ogled po dogovoru.