Maradona je na stadionu Estadio Azteca v Ciudadu de Mexicu slavno preskočil angleškega vratarja Petra Shiltona in z roko na vrhu glave žogo "boksnil" v angleško mrežo.

165 cm visoki Maradona je na stadionu Azteca v CIudadu de Mexicu takole preskočil 183 cm visokega Angleža, ki je pri tem kot vratar seveda lahko uporabljal še roke. A sodnikom se nebeški skok Maradone ni zdel sumljiv, ob močnem soncu pa tudi večina navijačev ni videla goljufije. Po tekmi je Maradona dejal, da je posredovala
165 cm visoki Maradona je na stadionu Azteca v CIudadu de Mexicu takole preskočil 183 cm visokega Angleža, ki je pri tem kot vratar seveda lahko uporabljal še roke. A sodnikom se nebeški skok Maradone ni zdel sumljiv, ob močnem soncu pa tudi večina navijačev ni videla goljufije. Po tekmi je Maradona dejal, da je posredovala "božja roka" (L Mano de Dios). Foto: AP

Kontroverznemu zadetku je štiri minute pozneje sledil še en njegov gol, ki je postal znan kot "gol stoletja", saj je Argentina na poti do naslova premagala Anglijo z 2:1.

Maradona, ki je umrl novembra 2020, je po četrtfinalni tekmi tudi sam izjavil, da je prvi gol dosegel malce z "božjo roko", malce pa s svojo glavo.

Lastnik žoge s četrtfinalne tekme je tunizijski sodnik dvoboja Ali Bin Naser, ki ni opazil igre z roko in je zadetek na veliko ogorčenje Angležev tudi priznal. Takrat je dejal, da incidenta ni mogel videti, saj sta bila tako Maradona kot Shilton obrnjena proti njemu s hrbtom.

Zdaj sodnik meni, navaja DPA, da je pravi čas, da ta dragocen košček nogometne zgodovine deli s svetom. Na dražbo gre v sredo, 16. novembra, prodajala pa ga bo hiša Graham Budd Auctions v Veliki Britaniji.

Na dražbi prihodnji mesec bo poleg žoge ter podpisanega dresa, ki ga je tunizijski sodnik pozneje prejel od Maradone, na voljo tudi Bin Naserjev sodniški dres s tekme Anglija – Argentina.