Letališče Ben Gurion se po varnosti uvršča v svetovni vrh. Foto: Reuters
Letališče Ben Gurion se po varnosti uvršča v svetovni vrh. Foto: Reuters

Golanska planota je ozemlje na jugozahodu Sirije, ki je od leta 1967 pod zasedbo Izraela. Na planoti, ki je še vedno jabolko spora med državama, pa je še vedno mogoče najti ostanke šestdnevne vojne v 60. letih prejšnjega stoletja. Na eno izmed neeksplodiranih granat je med izletom očitno naletela tudi ameriška družina, ena izmed članic pa se je odločila, da jo bo vzela s seboj.

Sumljiv predmet je vzbudil množično paniko in zmedo. Foto: Izraelska carina
Sumljiv predmet je vzbudil množično paniko in zmedo. Foto: Izraelska carina

Tako je med varnostnim pregledom na izraelskem letališču Ben Gurion, ki je malce zunaj Tel Aviva in velja za enega izmed najbolj varovanih letališč na svetu, iz nahrbtnika potegnila "spominek" in varnostnika vprašala, ali ga lahko prestavi v kovček, poroča BBC.

Ta je zaradi sumljive narave predmeta nemudoma zahteval, da se ljudje v njeni neposredni bližini umaknejo. Eden izmed potnikov pa jo je napačno razumel in prestrašen zaklical, da gre za teroristični napad. Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek izraelskega javnega medija, na katerem je vidno, kako sta na letališču zavladala množična panika in kaos – preplašeni ljudje so začeli bežati, nekateri so se tudi sklonili ali ulegli na tla.

Družino so zaslišali varnostniki, ti pa so ugotovili, da nimajo nobenih zloveščih namenov. Američanom so na koncu le dovolili, da so se vkrcali na letalo.