Pobude za prepoved krzna so postale v zadnjih letih vse glasnejše. Foto: AP
Pobude za prepoved krzna so postale v zadnjih letih vse glasnejše. Foto: AP

Kot so ob zagonu pobude sporočili iz Eurogroup for Animals, je krzno neetično, nevarno in netrajnostno.

Krznarske farme namreč pomenijo tveganje za zdravje živali in ljudi, na njih ni mogoče zadovoljiti vedenjskih potreb divjih živali, obenem pa ima gojenje živali za krzno velik vpliv na okolje, med drugim zaradi uporabe strupenih kemikalij. Pobudi k ukinitvi reje živali za krzno se je pridružilo tudi Društvo za zaščito živali Ljubljana.

K prepovedi reje živali za krzno sta Evropsko komisijo na zasedanju Sveta EU-ja za kmetijstvo in ribištvo konec junija 2021 z informativno noto že pozvali Nizozemska in Avstrija ob podpori Belgije, Nemčije, Luksemburga in Slovaške.

Med obravnavo omenjenega dokumenta je poziv k ukinitvi reje živali za krzno podprlo 12 držav članic EU-ja, navaja sporočilo.

Krznarske farme tudi kot "zdravstveno tveganje"

Evropska komisija je evropsko državljansko pobudo za Evropo brez krzna uradno registrirala 16. marca 2022. Krznarske farme, kot še navaja organizacija, predstavljajo tudi tveganje za zdravje živali in ljudi zaradi možnosti prenosa bolezni, ogrožale pa naj bi tudi avtohtono biotsko raznovrstnost, saj nekatere gojene vrste, ki so pobegnile s krznarskih farm, zdaj veljajo za invazivne tujerodne vrste.

Izvršna direktorica Eurogroup for Animals Reineke Hamerleers je ob tem poudarila, da "imamo priložnost brez primere, da končno ukinemo to kruto in nepotrebno prakso".

"Evropski državljani so to zahtevali že dolgo in njihove želje so začele spreminjati modni sistem, saj so številne znane blagovne znamke prenehale uporabljati krzno. Lansko zasedanje sveta kmetijskih ministrov EU-ja je dokazalo, da zdaj obstaja tudi politična volja," je prepričana. Javnost je pozvala, naj "pomaga ustvariti zgodovino in enkrat za vselej prepovedati krzno, evropske institucije pa, da podprejo zahtevo javnosti".

Eurogroup for Animals, ki je bila ustanovljena leta 1980, zastopa več kot 80 organizacij za zaščito živali v EU-ju, Združenem kraljestvu, Švici, Srbiji, na Norveškem in v Avstraliji. Organizacija je tudi ustanovna članica Svetovne zveze za živali.