Delfini sodijo med najpametnejše in najbolj igrive živali na zemlji. Foto: EPA
Delfini sodijo med najpametnejše in najbolj igrive živali na zemlji. Foto: EPA

16 let stara samica delfina Winter, ki je zaslovela zaradi svoje navdihujoče življenjske zgodbe, je pred nekaj dnevi izgubila boj z okužbo prebavnega traku. "Strokovnjaki za živali in veterinarji iz vse države so se borili za njeno življenje, a žal zaman," so sporočili iz akvarija Clearwater marine aquarium, kjer je Winter bivala.

Žival vrste velika pliskavka so v akvarij prvič prinesli še zelo mlado, ko se je zapletla v mrežo za lov rakov in izgubila rep. V akvariju so ji izdelali posebno protezo, s katero se je znova naučila plavati in zaživela polno delfinsko življenje.

Leta 2011 je njeno zgodbo ovekovečil priljubljeni družinski film Delfinova zgodba, v kateri sta zaigrala Harry Connick Jr. in Ashley Judd. Winter je v filmu, tako kot v nadaljevanju, posnetem leta 2014, sama odigrala svojo vlogo.

"Winter je bila izjemno bitje, ki je navdihnilo milijone po vsem svetu s svojim pogumom, vztrajnostjo in radostjo. Čeprav ni več z nami, bo za vedno ostala v naših srcih, ki se jih je dotaknila," so v skupnem zapisu na družbenih omrežjih zapisali producenti filmov.

Winter je s svojo zgodbo opozarjala tudi na žalostno usodo delfinov, ki vsako leto po nepotrebnem poginejo v ribiških mrežah v svetovnih morjih. Po ocenah naravovarstvenikov po svetu vsako leto v mrežah pogine več kot 300 tisoč delfinov, manjših kitov in morskih želv.