Na Kitajskem se v zadnjih tednih ljudje zadržujejo predvsem doma. Foto: EPA
Na Kitajskem se v zadnjih tednih ljudje zadržujejo predvsem doma. Foto: EPA

Prenosi petih najboljše ocenjenih mobilnih aplikacij z recepti so se v februarju več kot podvojili – januarja so denimo zabeležili milijon prenosov, februarja pa je številka zrasla na 2,25 milijona.

Od izbruha novega koronavirusa so vsebine, povezane s kuhanjem in prehrano, na kitajsko platformo za prenašanje videov privabile več kot 580 milijonov ogledov.

Število uporabnikov strmo narašča

Eden izmed kuharjev, ki redno pripravlja vsebine za svoje gledalce, je tudi Džang Šuesi, ki videoposnetke snema s pomočjo mobilnega telefona, njegove prenose v živo pa spremlja več sto ljudi, ki se zaradi državnih ukrepov zadržujejo doma.

Džang vsebine pripravlja za video platformo DayDayCook, za Reuters pa so tam pojasnili, da se je število njihovih uporabnikov od januarja potrojilo. "Od leta 2012, ko smo javno predstavili platformo, nismo zabeležili tako hitrega porasta novih uporabnikov kot zdaj," je razložil ustanovitelj platforme Norma Ču.

Nove domače kuharje večinoma predstavljajo mladi ljudje, ki živijo v mestih in so sicer v večini vajeni jesti v restavracijah (ki so na Kitajskem zelo ugodne) ali pa so vajeni dostave hrane na dom.

Mladi se učijo samostojne priprave hrane

30-letna Vu Šang, ki je v Pekingu zaposlena v enem izmed spletnih podjetij, je razložila, da je večino februarja preživela v stanovanju, čas pa je izkoristila za učenje priprave kruha in kitajskih riževih rezancev. Za učenje ni uporabljala klasičnih kuharskih receptov, temveč predvsem spletne video platforme.

Poleg ogleda kuharskih oddaj, velikokrat prebere tudi komentarje uporabnikov ter se uči iz njihovih napak. Kot edino slabo stvar kuharskega eksperimentiranja je navedla pomivanje posode.

Tovrstno spletno druženje pa po besedah kuharja Zhanga uporabnikom omogoča občutno več kot zgolj kuharske nasvete, saj jih izkoriščajo za neko obliko druženja. "V preteklosti je ljudi sicer ob ogledu naših vsebin zanimalo zgolj to, zdaj pa se pogovarjamo o najrazličnejših stvareh."