Tri deklice in dva dečka so se s carskim rezom rodili v nedeljo, v 28. tednu gestacijske dobe, so sporočili iz univerzitetne bolnišnice v Krakovu. Novorojenčki so tehtali med 710 in 1400 grami, veliki pa so bili okoli 40 centimetrov. Vsi so relativno zdravi (glede na prezgodnje rojstvo), a za dihanje potrebujejo pomoč naprav in so za zdaj še v inkubatorju, poroča AP.

Njihova mati, 37-letna Dominika Clarke, je v torek na novinarski konferenci dejala, da se počuti "precej bolje, kot je pričakovala". Zagotovila je, da se življenja z 12 otroki, starimi od 0 do 12 let, ne boji. "Če imaš sistem, hladnokrven pristop in k stvarem pristopaš pozitivno, je mogoče imeti res super življenje, tudi s tako veliko kopico otrok," je prepričana.

Priznala je, da sta z možem sicer načrtovala osmega otroka, a ne tako hitro po rojstvu sedmega (ta ima zdaj 10 mesecev), brez dvoma pa ne kar petih naenkrat: "Zgodil se je čudež."

Dominika, po izobrazbi učiteljica matematike in angleščine, in njen mož Vincent, sicer Britanec, sta malčke poimenovala Elizabeth May, Evangeline Rose, Arianna Daisy, Charles Patrick in Henry James. Par se je sicer spoznal, ko je Dominika učila v Združenem kraljestvu, pred šestimi leti pa sta se preselila v njeno rodno Poljsko.

V krakovski bolnišnici so se ob tem pohvalili, da se je tokrat že drugič zgodilo, da so pomagali pri rojstvu peterčkov. "Pravijo, da se nič ne zgodi dvakrat, ampak čudeži se v Univerzitetni bolnišnici radi ponavljajo," so zapisali na družbenih omrežjih in dodali, da so se peterčki pri njih rodili že leta 2015.