Foto: EPA
Foto: EPA

"Parlament, v katerem neizvoljeni lordi srkajo mehurčke in poberejo 342 funtov na dan, samo zato, ker se tam pojavijo, ni parlament, ki bi bil primeren za ustrezno zastopanje ljudstva," je za Edinburg East dejal poslanec Škotske nacionalne stranke (SNP) Tommy Sheppard.

Številke, ki so jih objavili po zahtevi SNP-ja, so pokazale, da je bilo v letu 2023 kupljenih 1589 steklenic šampanjca po skupni ceni 102.791 evrov oziroma več kot 64 evrov na steklenico. Stroški so nekoliko višji od skupnega zneska leta 2022, ko je bilo prodanih 1580 steklenic po ceni 99.670 evrov.

"Volivci bodo navdušeni, ko bodo slišali, da so neizvoljeni lordi točili šampanjec, medtem ko so se oni trudili uravnotežiti gospodinjske finance in plačati osnovne stroške, kot so živila in energija," je dodal Sheppard. "Preteklo leto je zaznamovala kriza življenjskih stroškov, zaradi katere je življenjska raven strmo padla, kar pa je nešteto gospodinjstev potisnilo v revščino in pomanjkanje – resničnost, ki je lordom in njihovemu razkošnemu življenjskemu slogu tuja," je bil oster.

Tiskovni predstavnik lordske zbornice je dejal, da je bil ves alkohol za dogodke zgornjega doma prodan z dobičkom: "Večino šampanjca, ki ga proda lordska zbornica, kupijo obiskovalci v trgovini s spominki ali pa se ta alkohol proda organizacijam ali posameznikom, ki gostijo dogodke v lordski zbornici," je dodal tiskovni predstavnik in poudaril, da alkohola ne plačajo davkoplačevalci.