Carrie Fisher v zlatem bikiniju oblikovalca Richarda Millerja. Foto: IMDB
Carrie Fisher v zlatem bikiniju oblikovalca Richarda Millerja. Foto: IMDB

Kostum, ki je zaslovel v filmu Vrnitev Jedija iz leta 1983, ko ga je lik Fisherjeve nosil, ko je bila priklenjena ob prestol Jabba the Hutta, je dražbena hiša Heritage Auctions prodala v petek v ZDA.

Sedemdelni komplet, ki vključuje modrček, zlato okovje in zapestnice, je oblikoval pokojni Richard Miller, glavni oblikovalec Industrial Light & Magic, podjetja za vizualne učinke, ki ga je ustanovil ustvarjalec Vojne zvezd George Lucas.

Na isti dražbi so za 1,5 milijona dolarjev prodali tudi miniaturno zračno plovilo iz prvega filma iz franšize Vojna zvezd, Novo upanje. Plovilo Y-Wing Starfighter, ki je v Novem upanju pomagalo sestreliti Zvezdo smrti, je bilo eno od samo dveh miniplovil, zgrajenih za potrebe filmske produkcije.

Zasnoval ga je ameriški umetnik Colin Cantwell, potem ko mu je Lucas dal napotek, da si želi, da ima plovilo "prepoznavno obliko, da bi gledalci lahko takoj vedeli, ali je vesoljska ladja 'pozitivec' ali 'negativec'," navaja dražbena hiša Heritage Auctions.

Na hollywoodski dražbi so za 106.250 dolarjev prodali tudi filmski plakat iz Zvezdnih stez IV, Thorovo kladivo iz filma Thor: Temni svet za 81.250 dolarjev in Mandalorianovo čelado za 40.000 dolarjev.

Čarobno palico, ki jo je v Harryju Potterju uporabljal Daniel Radcliffe, so prodali za 52.000 dolarjev, medtem ko so za obleko, ki jo je nosil Macaulay Culkin v prvem filmu Sam doma, iztržili 47.500 dolarjev.

Carrie Fisher sovražila kostum

Kostum princese Leie velja za enega najslavnejših kostumov v filmski zgodovini. Nazadnje so ga prodali za 96.000 dolarjev na dražbi predmetov iz Vojne zvezd leta 2015.

Carrie Fisher, ki ni skrivala, da je omenjeni kostum sovražila, je v intervjuju iz leta 2016 razkrila, da je sprva mislila, da se Lucas šali, ko ji je prvič pokazal bikini, češ da se je počutila "skoraj nago" in da zagotovo ni bil v njenem slogu. "Sama ga ne bi izbrala," je povedala igralka, ki je umrla leta 2016 v starosti 60 let.

Miller je dodal kostumu mehek material, da bi bilo Fisherjevi v njem vsaj malce lagodnejše. "A ji še vedno ni bil všeč. Saj ji ne zamerim," je povedal nekoč. "Sem pa dodal usnje na hrbtnem delu, da bi se počutila bolje.