Največ mladih se uči angleškega jezika. Foto: BoBo
Največ mladih se uči angleškega jezika. Foto: BoBo
Na repu evropskih držav so poleg Velike Britanije še Romunija, Madžarska in Bolgarija. Foto: Eurostat
Na repu evropskih držav so poleg Velike Britanije še Romunija, Madžarska in Bolgarija. Foto: Eurostat

V primerjavi s preostalim svetom so Evropejci jezikovno zelo vešči, saj kar 65 odstotkov prebivalcev celine zna vsaj en tuj jezik. V ZDA je na primer ta odstotek veliko nižji, saj le petina Američanov poleg maternega govori še kakšen drug jezik, poroča Euronews.

V državah severne Evrope praktično celotna odrasla populacija poleg maternega govori še kakšen drug jezik. Največ na Švedskem, skoraj 97 odstotkov. Ne preseneča, da ljudje v državah, kjer je materni jezik angleščina, ne čutijo potrebe po učenju še kakšnega, zato le polovica odraslih Ircev in Irk govori več kot en jezik, pri Britancih pa je ta številka veliko nižja, celo najnižja v Evropi – slabih 35 odstotkov, še piše Euronews.

Mlajši se veliko lažje naučijo tujega jezika

Tudi odrasli Slovenci sodimo krepko nad povprečje evropskih držav, vsaj še en jezik poleg slovenščine govori dobrih 84 odstotkov odraslih Slovencev. Poleg tega, da znanje tujih jezikov cenijo delodajalci, je večjezičnost tudi odličen način spoznavanja novih kultur in sporazumevanja z njimi. Strokovnjaki se strinjajo, da se je jezika najlažje priučiti v otroštvu in mladosti, zato se vse več staršev odloča, da svojim otrokom že od malih nog tuj jezik predstavljajo vzporedno z maternim.