Alexandre Grimaldi (ob rojstvu Eric Alexandre Stephane Tossoukpé) se je na naslovnicah vseh francoskih, britanskih in ameriških tabloidov znašel, ko mu je bilo dve leti. Takrat je namreč na dan prišla novica, da ima Albert, ki je le malo pred tem po očetu Rainierju podedoval monaški prestol, skoraj dveletnega sina.

V letih, ki so sledila, je Alexandre odraščal stran od soja žarometov, saj ga mati, danes 51-letna Nicole Coste, temu ni želela izpostavljati. Prvič sta za medije spregovorila pred dvema letoma, ko je Alexandre postal polnoleten, in sicer sta intervju namenila ravno časopisu Paris Match, ki je prvi razkril zgodbo o Albertovem sinu. Zdaj pa je Alexandre privolil še v intervju za francosko revijo Point de Vue, v katerem je ovrgel številne – kot pravi, povsem neutemeljene in zlonamerne – govorice o svojem življenju, odnosu z očetom ipd.

Med drugim je poudaril, da ima z očetom že vse od rojstva vzpostavljen odnos, da je zanju z mamo vedno skrbel finančno in da ne drži, da ga Albert najprej ni hotel priznati. Kot je poudaril, že od zgodnjega otroštva nosi priimek Grimaldi in ne obeh, očetovega in materinega (do zdaj je bil v medijih predstavljan pretežno kot Grimaldi-Coste): "Priimek mojega očeta je Grimaldi. Smiselno je, da nosim njegovo ime. Če bi se moj oče pisal Dochomel, bi se tudi jaz. Poleg tega se nikoli nisem predstavljal kot Alexandre Coste ali Coste-Grimaldi – ne na osebnem dokumentu ne v šoli ali na drugih izobraževanjih."

"Tisti, ki me tako naslavljajo, imajo zloben namen," je oster mladenič, ki poudari še, da je njegova mati "nežne narave", zato se ni nikoli hotela spuščati v boje z mediji, pa čeprav so pisali in širili neresnice, tudi zato, "ker so ji svetovali, naj pusti vse skupaj in počaka, da mine". "Sam pa sem drugačen. Rojen sem bil v Franciji, a sem odraščal v anglosaškem svetu. Če bo treba, bom udaril nazaj," je odločen.

Posebno ga zbodejo opazke, da je "nezakonski": "Nobeden od mojih staršev ni bil v trenutku, ko sem se rodil, poročen z nekom drugim. Nista prešuštnika. Da uporabljajo to besedo, je žaljivo!" pravi mladenič, ki bo 24. avgusta dopolnil 20 let in dodaja: "Moj oče me je prostovoljno priznal, ko sem bil dojenček. K temu ga ni prisilil ne sodnik ne mediji," zatrjuje.

Spomnimo: kmalu po tem, ko je aprila 2005 Albert po očetovi smrti postal monaški knez, je Paris Match razkril, da ima knez še enega nezakonskega otroka (že pred tem se mu je rodila hčerka Jazmine Grace), in sicer s stevardeso Nicole Coste, ki je v Francijo kot najstnica prišla iz Toga. Časopis je takrat navajal, da Albert sina ne želi priznati in da se Nicole na sodišču bori, da bi dokazala očetovstvo z analizo DNK. Albert trditev ni želel komentirati, julija 2005 pa je prek odvetniške pisarne javnost obvestil, da ima sina Alexandra, za katerega je pripravljen skrbeti tako materialno kot sicer, da je bil deček krščen v katoliški veri, njegova botra pa je bila med drugim princesa Stephanie, Albertova mlajša sestra.

Monaški knez Albert ima štiri otroke: 31-letno Jazmin Grace Grimaldi, ki se mu je rodila v zvezi z ameriško natakarico Tamaro Jean Rotolo, skoraj 20-letnega Alexandra, ki je plod zveze s stevardeso Nicole Coste in dvojčka Jacquesa in Gabriello, ki sta se mu rodila v zakonu s kneginjo Charlene. Po monaški zakonodaji lahko prestol podeduje zgolj otrok, rojen v zakonu, medtem ko lahko knezovo premoženje dedujejo vsi njegovi priznani otroci. Albert ima po nekaterih ocenah pod palcem približno milijardo evrov zasebnega premoženja.  Foto: EPA
Monaški knez Albert ima štiri otroke: 31-letno Jazmin Grace Grimaldi, ki se mu je rodila v zvezi z ameriško natakarico Tamaro Jean Rotolo, skoraj 20-letnega Alexandra, ki je plod zveze s stevardeso Nicole Coste in dvojčka Jacquesa in Gabriello, ki sta se mu rodila v zakonu s kneginjo Charlene. Po monaški zakonodaji lahko prestol podeduje zgolj otrok, rojen v zakonu, medtem ko lahko knezovo premoženje dedujejo vsi njegovi priznani otroci. Albert ima po nekaterih ocenah pod palcem približno milijardo evrov zasebnega premoženja. Foto: EPA

Alexandre pravi, da je imel ves čas stik z očetom in preostalimi člani družine Grimaldi, tudi s polsestro Jazmine Grace, po očetovi poroki s kneginjo Charlene leta 2011 pa so se – v nasprotju s trditvami medijev – stiki še okrepili, saj je Alberta ravno žena spodbujala k tesnejšim stikom z obema potomcema. Danes je v rednih stikih tako s sestro Jazmin kot z osemletnima dvojčkoma, Jacquesom in Gabriello, najbolj pa se razume z bratrancem, 30-letnim Louisom Ducruetom, sinom princese Stephanie.

V intervjuju je sicer spregovoril tudi o svojih načrtih za prihodnost – teh za zdaj še nima prav veliko, pravi: "Saj sem star šele 20. Najprej moram diplomirati, potem bomo pa govorili o tem." Trenutno študira poslovni menedžment na Otoku, v prihodnjih letih pa bi se rad posvetil še čemu drugemu, na primer dobrodelnosti in okolju: "Tako kot vsakega mladega človeka v 21. stoletju tudi mene skrbi za okolje in podnebje."

Kot je namignil, je veliko njegovih prijateljev in prijateljev njegovih dveh starejših polbratov po materini strani vključenih v družinska podjetja, kar se mu ne zdi "slabo".

V preteklosti je zaradi svojega videza dobil že kar nekaj ponudb tudi za manekenstvo – podobno kot njegovi slavnejši sorodniki –, vendar jih je na predlog matere zavračal, ker je bil še mladoleten, potem je udaril covid in so tovrstne ponudbe usahnile. "Zdaj pa me to ne zanima več. Moj oče je knez in vodja države. Ne predstavljam si, da bi lahko napol gol paradiral po odru," pravi, v isti sapi pa doda, da bi morda o kakšni ponudbi "prestižne znamke za ambasadorstvo" kljub vsemu razmislil, če bi jo dobil.