Princesa Charlene. Foto: Reuters
Princesa Charlene. Foto: Reuters

Kot smo že poročali, je bila Charlene skoraj eno leto ločena od moža in otrok. Najprej se je med kratkim potovanjem v svojo domovino, Južno Afriko, okužila z nekim virusom, ki je tako hudo prizadel nos, ušesa in grlo, da kar pol leta ni smela na letalo, vmes so jo tudi operirali, vsaj enkrat pa so jo morali med okrevanjem z reševalnim vozilom odpeljati v bližnjo bolnišnico.

Ko so ji zdravniki novembra vendarle dovolili, da se vkrca na letalo in vrne k možu, knezu Albertu in otrokoma, Jacquesu in Gabrielli. A veselo snidenje ni trajalo dolgo – takoj je bilo namreč jasno, da je zdravstveno stanje 43-letne kneginje slabo.

Monaška knežja družina novembra, ko se je Charlene vrnila domov. Že nekaj dni pozneje je šla na zdravljenje v tujino. Foto: Instagram
Monaška knežja družina novembra, ko se je Charlene vrnila domov. Že nekaj dni pozneje je šla na zdravljenje v tujino. Foto: Instagram

In le nekaj dni pozneje so iz palače sporočili, da Charlene potrebuje mir in čas, da okreva, zaradi česar je odpotovala na "skrivno lokacijo". "Kneginja se je zadnje mesece borila z veliko zdravstvenimi težavami. K zadolžitvam se bo vrnila šele, ko ji bo zdravje to dopuščalo. Obdobje miru in počitka je nujno za njeno zdravje," so dodali. Pojasnili so le, da mora okrevati zaradi "vsesplošne globoke utrujenosti".

Čeprav so v palači najprej namigovali, da bo Charlene odsotna le nekaj tednov, je bilo že ob božiču jasno, da bo okrevanje zaradi skrivnostne bolezni trajalo dlje. Takrat so jo namreč na skrivni lokaciji (mediji so izbrskali, da je nekje v Švici) obiskali mož in otroka.

Mediji – pretežno francoski – so sicer ob tem ves čas ugibali, kaj se skriva za boleznijo (omenjali so vse, od zdravljenja zasvojenosti do depresije in živčnega zloma), pri čemer je prevladovalo prepričanje, da je bolezen zgolj izgovor in da v resnici v zakonu monaškega kneza in kneginje močno škripa. O tem se je sicer govorilo že vse od njune poroke pred dobrimi desetimi leti – spomnimo se samo poročil o tem, kako objokana naj bi bila Charlene na poročni dan. Govorice so začasno utihnile pred osmimi leti, ko je kneginja zanosila in pozneje rodila zdaj sedemletna dvojčka, a so se kmalu po tem spet okrepile.

Knez Albert z otrokoma na državni praznik novembra lani. Jacques in Gabriella sta materi prek medijev poslala takšni sporočili. Foto: AP
Knez Albert z otrokoma na državni praznik novembra lani. Jacques in Gabriella sta materi prek medijev poslala takšni sporočili. Foto: AP

Palača je govorice o zakonskih težavah odločno zavrnila in zgolj ponavljala, da Charlene potrebuje čas. "Kneginja Charlene okreva z zadovoljivim in pomirjujočim napredkom, čeprav bo morda potrebnih še nekaj mesecev, preden bo njeno zdravstveno stanje povsem normalno," so tako na primer zapisali decembra.

Morda za odtenek bolj zgovoren je bil Albert, ki je v pogovoru za revijo People razkril, da Charlene zdravijo na kliniki zunaj Monaka, da bi tako obvarovali njeno zasebnost: "Ker vem za govorice, naj zatrdim: 'Ni covid. Ni povezano z rakom. Niso zakonske težave.' Če pa želite razpravljati o še eni špekulaciji – ni povezano s plastično operacijo ali kozmetičnim posegom."

Mnogi mediji so ob tem razloge za Charlenino večno otožnost videli tudi v snobovski in tradicionalistični monaški aristokraciji, ki naj bi kneginji življenje oteževala vse od poroke. Uteho in pomoč sta pri tem Charlene menda zvesto nudili Albertovi sestri Caroline in Stephanie (sploh ona je na lastni koži izkusila, kako omejujoče je lahko življenje v palači), ki sta jo v zadnjem letu večkrat nadomeščali tudi na uradnih dogodkih.

V soboto se je nato Charlene po skoraj štirih mesecih vrnila domov, v knežjo palačo, kar so tam tudi potrdili. "Po dogovoru z zdravniki in ker je njeno okrevanje na pravi poti, sta se njuni visokosti strinjali, da lahko kneginja Charlene nadaljuje svoje okrevanje v kneževini v družbi moža in otrok," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo kneginja potrebovala vsak še nekaj tednov, preden bo lahko "polagoma začela opravljati dolžnosti".

Vladarski par je sporočilo za javnost sklenil s prošnjo po zasebnosti, saj da vsi potrebujejo mir.