Tako oče kot sin, Charles in William, bosta nekoč kralja. Nasprotno bi pomenilo hudo kršenje ustave, menijo poznavalci. Foto: EPA
Tako oče kot sin, Charles in William, bosta nekoč kralja. Nasprotno bi pomenilo hudo kršenje ustave, menijo poznavalci. Foto: EPA

Novembra, malo po razglasitvi zaroke med Charlesovim sinom Williamom in Kate Middleton, je več anket kazalo, da si velika večina Britancev za naslednika kraljice Elizabete II. bolj želi mlajšega Windsorja. Najnovejša anketa, ki jo je za revijo Prospect Magazine izvedla agencija YouGov in pri kateri je sodelovalo 2.409 Britancev, pa kaže, da bi Charlesa na prestolu rada videla večina, 45 odstotkov vprašanih.

Pri reviji Prospect domnevajo, da je razlog za spremembo stališča tudi to, da Britanci princu Williamu in njegovi zaročenki Kate, ki se bosta 29. aprila letos poročila, privoščijo, da čim dlje uživata življenje brez pritiskov, ki bi jih prinesla pomembna funkcija.

Možnosti, da bi na prestol sedel William, ni
Poznavalec britanskega dvora Norman St John-Stevas je ob tem za Reuters pojasnil, da možnosti, da bi Elizabeta krono in žezlo predala vnuku Williamu, tudi če bi si njeni podaniki to neizmerno želeli, skorajda ni. "To bi bilo velikansko kršenje ustave," meni strokovnjak in dodaja, da bi taka poteza kraljevo družino in monarhijo na splošno precej oslabila. "To bi pomenilo, da bi imel princ William ob prevzemu prestola še toliko težjo nalogo. Poleg tega pa bi bila takšne poteza zelo krivična do princa Charlesa, ki je naredil ogromno za monarhijo," še pravi.

Le 13 odstotkov je za ukinitev monarhije
Raziskava javnega mnenja je sicer še pokazala, da si samo še 13 odstotkov vprašanih želi, da bi monarhijo ukinili - ko je leta 1997 v prometni nesreči umrla Williamova mati, princesa Diana, so bili Britanci tako jezni na kraljevo hišo, da so zahtevali njeno ukinitev.

Zanimivo je še, da večina vprašanih podpira tudi predlog o spremembi 300 let starega zakona, ki daje prednost moškim potomcem pri nasledstvu prestola. Kar 75 odstotkov vprašanih meni, da bi bilo prav, da bi prestol nasledil najstarejši otrok, ne glede na spol.