Monaški knez Albert II. si je dan pred božičem 'privoščil' tradicionalno dobrodelno božično kopel, s katero zbirajo sredstva za pomoč prizadetim v cunamiju leta 2004. Temperatura vode je bila 13 stopinj Celzija. Foto: EPA
Monaški knez Albert II. si je dan pred božičem 'privoščil' tradicionalno dobrodelno božično kopel, s katero zbirajo sredstva za pomoč prizadetim v cunamiju leta 2004. Temperatura vode je bila 13 stopinj Celzija. Foto: EPA
Carla Bruni-Sarkozy
Brunijeva je v Braziliji tudi sadila drevesa. Foto: EPA

Če ste bili, ste ali boste med srečneži, ki so jo ob koncu decembra mahnili v ugledna švicarska zimskošportna središča, kot so Crans Montana, Davos, Gstaad in St. Moritz, imejte oči na pecljih, saj se lahko hitro zgodi, da si boste sedežnico delili s kakšno "veliko ribo" ali se na ulici "zaleteli" v zvezdnika svetovnega formata.

Iz vroče Brazilije v mrzlo Švico
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in njegova prelestna žena Carla Bruni-Sarkozy sta se po koncu vrha Evropska unija-Brazilija še en teden zadržala v tej južnoameriški državi. Privoščila sta si počitek in razvajanje v razkošnem in pregrešno dragem letovišču Itacarezinho na severovzhodu države. Z njima je bil tudi Carlin biološki oče, italijanski poslovnež Maurizio Remmer, ki živi v Braziliji. Letovišče so nadzorovale brazilske vojaške ladje in motorni čolni.

Predsednik se bo v domovino vrnil 30. decembra, še pravi čas za tradicionalni letni nagovor ljudstvu, nekdanja manekenka in pevka Carla pa bo pot nadaljevala v Švico, kjer si bo v Crans Montani privoščila nekaj dni na snegu, družbo pa naj bi ji delal Sarkozyjev 21-letni sin Jean.

Tudi igralci za šviganje po strminah
V tem petičnem kraju praznike preživlja tudi britanska igralska legenda Roger Moore, ki se je proslavil v filmih o Jamesu Bondu, z družino pa je ta kraj v osrčju švicarskih Alp izbral tudi francoski igralec Alain Delon.

Gstaad, eno najdražjih smučarskih letovišč na svetu, je izbira britanskega milijarderja Richarda Bransona in pevca Jamesa Blunta.

Silvio in Angela tudi uživata zimske radosti
Tudi St. Moritz v dolini Engadine je pogosta izbira znanih in slavnih, ki imajo veliko pod palcem. Tam decembrske dni preživljajo člani monaške knežje družine, medtem ko je britanska kraljeva družina bolj naklonjena mestecu Davos, znanem tudi po vsakoletnem svetovnem gospodarskem forumu. Po davoških smučiščih naj bi "drvela" tudi italijanski premier Silvio Berlusconi in nemška kanclerka Angela Merkel.

A. P.