"Nagrade so češnja na smetani, potrditev, da si bil to leto izjemno dober." Foto: EPA

Bližajo se oskarji, ob tem pa na plano prihajajo številni spomini tistih, ki so zlati kipec že dobili. Natanko pred 20 leti se je v zgodovino s svojo zmago na prireditvi zapisala Halle Berry – leta 2002 so ji namreč za vlogo v drami Bal smrti (Monster's Ball) podelili naziv najboljše igralke. Tako je v 73 letih oskarjev postala prva temnopolta igralka, ki ji je to uspelo.

Takrat je v svojem govoru zvezdnica, ki se sicer zaradi šoka slabo spomni, kako je tistega večera prišla na oder, zmagovalni trenutek oklicala za "večjega od nje same", poleg številnim temnopoltim predstavnicam v igralski industriji je dosežek namenila tudi "vsaki temnopolti ženski brez imena in obraza, ki ima zdaj priložnost, saj so bila drevi odprta".

"Dejstvo, da poleg mene ni nikogar, je srce parajoče"

Dve desetletji pozneje, v tem dosežku vseeno ostaja sama, v kategoriji od takrat ni zmagala nobena temnopolta igralka. Lani sta bili za svoj nastop sicer nominirani Viola Davis in Andra Day, a oskarja nista prejeli. Za najboljšo igralko letos ni nominirana nobena temnopolta ženska.

55-letnica se je tako spomnila na zgodovinski večer, ki ji je spremenil življenje, a priznala, da se ji ne zdi, da je v primeru temnopoltih igralk prišlo do velikega napredka. "Ni odprlo teh vrat. Dejstvo, da poleg mene ni nikogar, je srce parajoče," je za New York Times priznala oskarjevka, ki sicer meni, da se uspeh ne more vedno presojati na podlagi števila nagrad.