Kate bo s poroko postala (vsaj) Njeno kraljevo visočastvo princesa Catherine Velška. Foto: Reuters
Kate bo s poroko postala (vsaj) Njeno kraljevo visočastvo princesa Catherine Velška. Foto: Reuters
Diana in Charles
Williama skrbi, da se njegovi ljubljeni Kate ne bi zgodilo podobno kot njegovi mami Diani, ki se je že po nekaj mesecih življenja na dvoru začela spopadati z depresijo, kasneje pa tudi z motnjami hranjenja. Foto: Reuters
Carole in Michael Middleton
William in Charles sta menda poskrbela tudi, da sta v načrtovanje poroke aktivno vključena tudi Katina oče in mati. Foto: Reuters

Zagotovo bo Kate Middleton 29. aprila 2011, po izreku poročnih zaobljub, postala Njeno kraljevo visočanstvo princesa Catherine Velška. Gre za tradicijo - tudi Williamova strica Andrew in Edward (mlajša brata princa Charlesa) sta ob poroki dobila vsak svoj naziv - Andrew in njegova zdaj že nekdanja žena Sarah sta postala vojvoda in vojvodinja Yorška, Edward je postal earl Wessexa, njegova žena Sophie pa grofica.

Po tradiciji se naziv princa Velškega prenaša tudi na njegove potomce (do poroke, seveda), tako da William in njegov mlajši brat Harry imata že zdaj naziv princa Walesa (hčeri princa Adrewa sta, logično, vojvodinji Yorški itd.). Ko oziroma če bo William nekoč dobil otroka/-e bodo tudi oni podedovali omenjeni naslov, ne pa tudi sinovi ali hčere princa Harryja. Naziv princa Walesa namreč pripada le prvemu sinu (prestolonasledniku).

A bolj kot to Britance zanima, kaj vse bo kraljica Elizabeta še pridala nazivu svojega vnuka in njegove žene. Sydney Morning Herald tako piše, da jima bo kot poročno darilo Elizabeta verjetno podarila naziv(e) vojvode in vojvodinje Clarencea, Cambridgea in Sussexa. Skoraj zagotovo bo Kate nekoč postala kraljica Catherine (razen če se William iz kakršnega koli razloga odpove prestolu ali če se ločita, saj bo poročena s kraljem.

Zapletena pravila in redke izjeme
To pravilo pa ne velja, če kraljica postane ženska (ker prejšnji kralj pač nima moških potomcev - kot v primeru kraljice Elizabete), saj ni nujno, da je njen mož nato tudi kralj. Poznavalci britanskega dvora ob tem sicer pravijo, da bi Elizabeta svojega moža lahko imenovala za kralja, če bi si to želela, a očitno ji takšno stanje pač ustreza. A če bo kralj postal Charles (pa čeprav si Britanci na prestolu bolj želijo njegovega sina), njegova (druga) žena Camilla ne bo postala kraljica Camilla, pač pa (le) princesa Camilla, kraljeva žena.

Podoben zaplet (ki pa je bil rešen precej bolj ostro) se je v kraljevi družini Windsor zgodil v 30. letih 20. stoletja, ko se je prestolonaslednik in nato za kratek čas tudi kralj Edvard VIII. zaljubil v Američanko (in za povrh še ločenko) Wallis Simpson. Prestolu se je odpovedal, da se je lahko z njo poročil, njegov brat George V. (oče trenutne kraljice Elizabete) pa je svoji novi svakinji odrekel naziv Njene kraljeve visokosti, čeprav bi ji načeloma pripadal, ker se je poročila s kraljevim sinom.

Kako bo z dedovanjem naslova v prihodnje?
V zadnjih letih sicer v Veliki Britaniji poteka razprava, da bi ukinili moško primogenituro in uvedli absolutno - torej, da bi kralj oz. kraljica nekoč postal prvi otrok zdajšnjega princa Williama, ne glede na to, katerega spola je. Ta način prenosa kraljeve oblasti poznajo v skandinavskih državah (Danska, Švedska Norveška), v Belgiji in na Nizozemskem - tudi pred kratkim poročena švedska prestolonaslednica Victoria je do svojega drugega leta nosila le naziv princese, in ne kronske princese (prestolonaslednik je bil njen mlajši brat Carl Philip), dokler niso Švedi spremenili ustave in ji, ko je imela tri leta, podelili še naziv prestolonaslednice.

Skoraj vse bosta plačala Middletonova
A če se vrnemo k poroki Williama in Kate Middleton. Pred dnevi, ko so iz Buckinghamske palače sporočili, da bo poroka 29. aprila v Westminstrski opatiji, so dejali tudi, da bodo stroške poroke, razen od države dodeljenega varovanja in organizacije, plačali starši ženina in neveste. Zdaj se je izvedelo še, da sta Carole in Michael Middleton ponudila, da (kot se za nevestine starše spodobi) plačata večino stroškov poroke, ki bodo po prvih predvidevanjih znašali okoli 10 milijonov funtov. Kot je znano, so Katini starši obogateli s prodajo pripomočkov za organizacijo zabav prek pošte in so zdaj (multi)milijonarji.

Tudi sicer si menda William in njegov oče prizadevata, da bi v načrtovanje poroke vpeli tudi Katino družino, kar je spet velik korak naprej od sicer konservativne tradicije kraljeve družine Windsor - ko sta se leta 1947 poročila (mimogrede, Elizabeta se je v postavnega Philipa Mountbattna, takrat še princa Grčije in Danske, zaljubila že, ko ji je bilo 13 let), so načrtovanje poroke prevzeli njeni.

Elizabeta rada drži vse niti v rokah
Elizabeta pa se je te "tradicije" držala tudi sama pri načrtovanju poroke hčerke, princese Anne z Markom Phillipsom, ter pri organiziranju poroke Charlesa in Diane in pri poroki Andrewa in Sarah. Malo bolj proste roke sta imela le Edward in Sophie, a je tudi res, da njuna poroka ni pritegnila toliko medijske pozornosti in zanimanja javnosti kot druge.

Da ne bo tudi Kate padla v depresijo ....
Sophie, ki se je pred poroko ukvarjala z odnosi z javnostmi, naj bi Kate že ponudila svojo pomoč pri privajanju na dolžnosti kraljevske princese, William pa je menda že najel psihologa, ki bo njegovi izbranki pomagal skozi najhujše obdobje po poroki, saj se zaveda, kako težko je bilo njegovi materi, ki se je že nekaj mesecev po poroki začela spopadati z depresijo.