Joaquin Phoenix nekaj dni pred snemanjem Lettermanove oddaje, v kateri je na vprašanje, zakaj se je odločil, da bo igralsko kariero obesil na klin, odgovoril: 'Ne vem.' Foto: AP
Joaquin Phoenix nekaj dni pred snemanjem Lettermanove oddaje, v kateri je na vprašanje, zakaj se je odločil, da bo igralsko kariero obesil na klin, odgovoril: 'Ne vem.' Foto: AP
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix novembra lani na premieri filma Che. V Hollywoodu so za 34-letnega igralca še posebej zaskrbljeni zato, ker se bojijo, da bi končal tako kot njegov starejši brat River, ki je 31. oktobra 1993 umrl zaradi usodne mešanice heroina in kokaina, star komaj 23 let. Foto: EPA
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix septembra leta 2007, ko menda še ni razmišljal o preusmeritvi iz igralskih v glasbene vode. In je imel še precej manj las. Foto: EPA

Ameriški igralec, ki je bil za prepričljivo upodobitev Johhnyja Casha v filmu Hoja po robu nominiran za oskarja, je pred nekaj meseci oznanil, da ne bo več snemal filmov in se bo raje posvetil glasbi, natančneje hiphopu. Že nekaj časa s svojim videzom (dolgi lasje, neobrita brada, "blazen" pogled) razburja javnost, zdaj pa je razburil oziroma osupnil še znanega TV-voditelja Davida Lettermana. V njegovi pogovorni oddaji je namreč na vprašanja odgovarjal s kratkimi odgovori in ves čas s sklonjeno glavo in temnimi sončnimi očali zrl v tla. Kaj se z njim dogaja, raziskuje britanski Mail Online.

Znak hudih težav ali prevara za film?
Pojavljajo se vprašanja: je obnašanje 34-letnega igralca znak hudih psiholoških težav ali je vse skupaj prevara, ki sta si jo zamislila s svakom Caseyjem Affleckom (ta naj bi o tem "projektu" snemal dokumentarec)? Hollywood je v šoku, Phoenix pa je šokiral tudi lasvegaško občinstvo, ki si je prvo imelo čast ogledati njegov raperski nastop: nekaj časa je mrmral v mikrofon, nato pa - padel z odra.

Prejšnji mesec je revija Entertainment Weekly povzela besede nekega "prijatelja" igralca, ki je potrdil, da se Phoenix norčuje na račun javnosti, saj naj bi mu razkril: "Vse skupaj je prevara. Pretvarjal se bom, da se mi je zmešalo in da bom postal glasbenik, Casey pa bo vse skupaj posnel." A Phoenix trditve jezno zanika. "Razumem, zakaj se ljudem to zdi šokantno," pravi. "A reči, da je moje življenje šala ali, da je to, kar imam rad, šala, no, to me moti."

Novinar Devin Faraci, ki se je pred kratkim udeležil novinarske konference za Phoenixov novi film Two Lovers, pravi, da je igralčevo obnašanje iz prve roke precej prepričljivo in verjame, da ne gre le za potegavščino. Affleck naj bi novinarjem zagotovil, da ne gre za nekakšno komedijo v slogu Borata, ampak za umetniški projekt, torej, da je Joaquin ta lik ustvaril ne zato, da bi se delal norca iz ljudi, ampak, da bi raziskal neko področje.

Pisec Guardiana Ben Child pa pravi, da težko verjame, da je Phoenixovo obnašanje resnično. To, da bi se Phoenixu zmešalo, bi bilo že mogoče, a da bi v to potegnil še Afflecka - malo verjetno, razmišlja. Mike Bruno, Entertainment Weekly, dodaja, da je nemogoče reči, ali je res ali ne, a po nastopu pri Lettermanu je postalo vsaj zabavno.

Ko celo Letterman ostane brez besed
Med omenjenim nastopom - za katerega insajderji pravijo, da je bil zaigran - je Phoenix voditelja, ki sicer slovi kot mož brez dlake na jeziku, pustil brez besed, saj ni pokazal niti najmanjšega zanimanja za intervju. Že začelo se je slabo, saj je Letterman opazil, da od zadnjič, ko je bil gost v oddaji - tri leta nazaj -, Phoenix izgleda "zelo drugače". Ko je voditelj igralca vprašal, če je s svojim videzom zadovoljen, mu je ta odgovoril: "Ja, v redu je, ampak zdaj se zaradi vaših besed počutim čudno. Je kaj narobe?"

Letterman je nato Phoenixa želel spraviti v boljše razpoloženje s hvalo novega filma, nakar je Joaquin stoično zamrmral: "Hvala." In ko mu ni uspelo izvleči iz njega niti ničesar o soigralki Gwyneth Paltrow, se je spravil na svojega gosta: "Kaj nam lahko poveste o svojih dneh z Unabomberjem," se je šalil glede bujno zaraščenega igralčevega obraza. Ker ga je Letterman "mučil" še naprej, se je na neki točki zazdelo, da bo Phoenix kar odšel s snemanja, rekel je: "Okej, tega mi ni treba početi."

Je Phoenix res v težavah ali se pretvarja? Presodite sami z ogledom odlomka iz Lettermanove oddaje, ki ga najdete na desni.
Proti koncu pogovora se je Letterman pošalil: "Joaquin, žal mi je, da ti danes ni uspelo biti tu." In posmehljivo dodal: "Prišel bom k tebi na obisk in žvečil žvečilni gumi." Phoenix je na to reagiral tako, da je iz ust vzel žvečilni in ga zalepil pod Lettermanovo mizo. Komaj je čakal, da bo lahko odšel in je vstal še isti trenutek, ko je bilo intervjuja konec. Se je pa ponudil, da bi v oddaji v prihodnosti predstavil svojo glasbo, nad čimer Letterman ni bil navdušen in je odgovoril: "Malo verjetno. A ne bomo te izbrisali iz adresarja."

A. K.