Lindsey in Maria - še lani najboljši prijateljici, danes se ne pogovarjata več. Foto: EPA
Lindsey in Maria - še lani najboljši prijateljici, danes se ne pogovarjata več. Foto: EPA
Športno sprejemanje poraza/čestitke. Je bilo vse le fasada? Foto: EPA
Čestitke Marii ob poroki prejšnji mesec. Lindsey ni bilo med svati. Foto: EPA
Lindsey je sicer znana kot perfekcionistka, ki porazov ne sprejema tako dobro kot, denimo, njena reprezentačna kolegica Julia Mancuso (v ozadju). Foto: EPA
Nemka in Američanka zadnja leta dominirata belemu cirkusu. Foto: EPA

Poročali smo že o sporu med dolgoletnima prijateljicama in tekmicama v belem cirkusu, Lindsey Vonn in Mario Riesch. Potem ko je Nemka ob koncu letošnje sezone za las osvojila veliki kristalni globus, je iz njenega tabora začelo prihajati vse več informacij o tem, kako Vonnova ne zna sprejemati poraza. Kako ji ni čestitala ob zmagi, da je v medijih prelagala krivdo na FIS in da je nazadnje še na Mariino poroko ni bilo.
Prejšnji teden se je Lindsey Vonn odločila, da ustavi govorice, ki krožijo po spletu, in odgovori na številna pisma bralcev in komentarje s svojim lastnim, obsežnim odgovorom, ki ga je objavila na svoji strani Facebooka. Spletna razprava, ki je vključevala komentarje tako navijačev Vonnove kot tudi njenih kritikov, je potekala dva tedna in se obregnila ob vse, od citatov Vonnove do njene izbire kombinezona za trening.

Vojna napoved nemških medijev
Potem ko se je prebila čez vse te komentarje, je ameriška smučarska superzvezdnica postregla z nekaj odgovori in razlagami. Celotnega odgovora tu ne bi objavljali, se pa Lindseyjina interpretacija dogodkov kar precej razlikuje od tiste, ki kroži po nemških medijih.
"Rada bi poudarila, da sta vedno dve plati vsake zgodbe, in zdi se mi, da je veliko stvari, povedanih do zdaj o meni, sprevrženih in enostranskih," začenja 26-letna smučarka, lanska dobitnica nagrade za najboljšo športnico na svetu. "Moram biti iskrena, počutim se tako, kot da so mi nekateri pripadniki nemških medijev letos napovedali vojno."

Kritizirala FIS, ne Ga-Pa
Vse skupaj naj bi se zares začelo na svetovnem prvenstvu v Garmischu, kjer Vonnova zaradi nevarne in ledene proge ni skoparila na račun očitkov FIS-a. Progo so sicer po tiho in med seboj kritizirali številni, od trenerjev do tekmovalk (med njimi tudi Riescheva), a oglasila se je le Vonnova.
"Čeprav je šlo izključno za kritike na račun FIS-a, pa so nemški mediji zadevo obrnili in prikazali kot moj napad na delavce na progi, na Garmisch, na prebivalce Garmischa ali pa so zgodbo skušali prikazati, kot da se na splošno pritožujem in se ne obnašam športno," razlaga smučarka.

"Od tiste točke dalje me je velik del nemških medijev skušal sesuti in me ob vsaki priložnosti potiskati na rob, kar se dogaja še danes. Popolnoma sem bila presenečena in še vedno težko razumem, kako sem lahko dobila tako močan in negativen odziv na izjavo, katere edini cilj je bila varnost tekmovalcev."
Vonnovo, ki je v Garmisch pripotovala poškodovana, je prizadelo tudi pisanje nemških časnikov, da je kraljica dramatiziranja in da hlini poškodbo glave, da bi tako vzbujala pozornost.

"Z Mario ne govoriva"
In potem je tu še najbolj pereča tema - skrhano prijateljstvo med Lindsey in Mario. Vonnova še enkrat zatrjuje, da ne gre zato, da si Riescheva ne bi zaslužila globusa, ampak za to, da bi si vsi, vključno z gledalci, zaslužili, da o vseh globusih odločijo tekme, ne pa odpovedi.

Priznava pa, da je z Rieschevo res prekinila stike: "Z Mario sem nehala govoriti po prvem teku slaloma v Špindlerjevem Mlinu. Tam je imela vrsto izjemno negativnih intervjujev o meni in od takrat dalje v medijih samo še naprej izraža negativne komentarje na moj račun."

To je bil tudi razlog, zakaj se ni udeležila njene poroke v Garmischu prejšnji mesec. "Odločila sem se, da ne grem na poroko, ker so bili Maria in njen tabor vse od Špindlerja vse bolj sovražni proti meni, tako osebno kot javno. Resnica je, da se z možem nisva čutila dobrodošla. A čeprav se ne strinjam z nekaterimi njenimi zadnjimi odločitvami, jo kot športnico še vedno izjemno spoštujem in nikdar ne bi izpustila prijateljičine poroke samo zato, ker me je pač premagal v športu!"

Tudi to naj ne bi bilo res, da ni nikdar odgovorila na Mariino vabilo na poroko. "V bistvu sem odgovorila dvakrat. Prvič, ko me je ona osebno povabila na večerjo, ki smo jo imeli večer pred veleslalomsko tekmo v Špindlerju. Takoj sem ji rekla, da se že mesece veselim poroke in da bom, seveda, prišla! Z Mario in Susi (Mariina sestra, smučarka Susana Riesch) smo takoj začele govoriti o oblekah in dekliščini, medtem ko sta se Thomas (Vonn, Lindseyjin mož) in Markus (Höfl, zdaj že Mariin mož) smejala zaradi našega navdušenja. Drugič sem ji odgovorila čez nekaj tednov v pismu, v katerem sem ji sporočila, da s Thomasom zdaj ne bova prišla. V pismu sem ji tudi razložila, kako so me njena dejanja prizadela, in ji dala vedeti, da se ne čutiva več dobrodošla."

Trikratna zaporedna dobitnica velikega kristalnega globusa svoje pojasnjevanje konča z besedami: "Upam, da bo tudi prihodnja smučarska sezona razburljiva, a z malce manj drame."