Zadovoljni Američanki na odru za zmagovalce. Da jima je medsebojno rivalstvo res usojeno, je pokazal že trening pred včerajšnjim smukom - tudi tam je zmagala Vonnova pred Mancusovo. Foto: EPA
Zadovoljni Američanki na odru za zmagovalce. Da jima je medsebojno rivalstvo res usojeno, je pokazal že trening pred včerajšnjim smukom - tudi tam je zmagala Vonnova pred Mancusovo. Foto: EPA
Vonnova je letošnje ameriško t. i. 'it' dekle - smehlja se z vseh naslovnic revij, posnela je nešteto oglasov in intervjujev, vse se vrti okoli nje. Bode Miller OI 2010 - a s popolnoma drugačnim pristopom do smučanja kot on. Foto: EPA
Medtem ko Lindsey celo poletje gara, Julia odide na 'trening' na Havaje. Trener Jim Tracy je skeptičen: 'Havaji so čudovit kraj, a ne najboljši za trening smučarskih tekmovalcev.' Foto: Julia Mancuso
Vonnova je novinarjem v Vancouvru razkrila, da celi bolečo poškodbo. Foto: EPA
Julia ni v Vancouvru pod nobenim pritiskom, zato morebitne psihološke igrice odpadejo - v Whistlerju veselo reklamira svojo linijo spodnjega perila. Foto: Julia Mancuso
Mancusova na mladinskem tekmovanju: samosvoja, kot vedno. Njeni starši so štiri hčeerke vzgajali v svobodomiselnem, hipijevskem duhu, oče Ciro, Italijan, pa je služil kazen zaradi razpečavanja mamil.
Pred igrami bi dala Vonnova vse za tisto, kar je Julia v žep pospravila že pred štirimi leti: olimpijsko zlato. Foto: EPA

odrekala in trenirala kljub poškodbam. Druga ima za trening deskanje na Havajih in smučanje jemlje kot zabavo.

Lindsey Vonn in Julio Mancuso poleg olimpijskih smukaških medalj, ki sta si jih z ameriško brezkompromisno vožnjo priborili včeraj, druži mnogo stvari.
Obe sta stari 25 let, obe sta postavljali mejnike že v mladinski konkurenci, obe sta sposobni vrhunskih rezultatov v vseh petih discipinah, obe imata olimpijski zlati medalji - Vonnova si ga je priborila včeraj, Mancusova pa je bila presenetljiva olimpijska veleslalomska prvakinja pred štirimi leti v Torinu.
A še precej več stvari nekdanji prijateljici ločuje. Lindsey in Julia sta namreč kot jin in jang. Ena po disciplini, predanosti in garaštvu bolj spominja na avstrijske smučarje, druga pa ima do belega cirkusa podoben odnos kot Bode Miller: pomembna je zabava. Pa naj si bo na smučišču ali zunaj njega.
Prva prihaja iz Minnesote, tekoče govori nemško, je poročena z dolgoletnim spremljevalcem Thomasom Vonnom in preživlja počitnice pri smučarski kolegici Marii Riesch v nemških Alpah.
Druga je poosebljena Kalifornija - sproščena, obsedena z deskanjem in je pravkar predstavila svojo linijo spodnjega perila. Imela je razmerja s smučarskimi kolegi Stevenom Nymanom, Bodejem Millerjem in Akslom Lundom Svindalom, počitnice (in velik del pripravljalne sezone, na grozo trenerjev) pa preživlja v svojem drugem domu na havajskem otoku Maui.
Jules rojena za velika tekmovanja
Ameriški zvezdnici sta druga drugi bili največji tekmici vse od 12. leta starosti - a v odločilnih trenutkih je skoraj vedno Juliina sproščenost premagala Lindseyjine živce.
Mancusova ima z osmimi medaljami (med njimi petimi zlatimi) še vedno rekord mladinskih svetovnih prvenstev - Vonnovi (takrat še kot Lindsey Kildow) je tam uspelo osvojiti le eno srebro.
Pri prehodu v svetovni pokal je bila uspešnejša sedem mesecev mlajša Lindsey - do decembra 2006, ko je Julia prvič zmagala, je imela Vonnova že pet zmag. A na svetovnem prvenstvu 2005 in na olimpijskih igrah 2006 je vajeti v roke spet prevzela Mancusova - Lindsey je na obeh ostala brez medalj (na OI je na smukaškem treningu grdo padla, naslednji dan pa zasedla osmo mesto), medtem ko je Julia SP zapustila z dvema srebroma, OI pa z zlatom.
Dva različna pristopa
A od takrat so minila štiri leta, medtem je Juliina zvezda že obledela, Lindsey pa je z 31 zmagami v svetovnem pokalu (in dvema kristalnima globusoma) postala najboljša ameriška smučarka vseh časov in še pred otvoritvijo prvo ime letošnjih olimpijskih iger. In ko je na štartu smuka videla, da je Julia v vodstvu, ponovno v položaju, da jo zasenči na največjem tekmovanju, je bila to prav gotovo še dodatna motivacija.
Vonnova olimpijske igre jemlje kot poligon za potrditev svoje dveletne dominacije na svetovnem pokalu, Mancusova pa po dveh poraznih sezonah želi dokazati, da zlato iz Torina ni bil le splet naključij.
Vonnova je svoje nastope v Vancouvru začela s tiskovno konferenco, na kateri je skrušenega obraza sedmi sili razkrila svojo poškodbo golenice - Mancusova je medtem delila brezplačne vzorce svoje linije spodnjega perila, imenovane Kiss My Tiara (v prostem prevodu: Kušni mojo tiaro, sicer zaščitni znak Američanke po uspehih v ciljnih iztekih).
Vonnova se otvoritvene slovesnosti ni udeležila, ker bi ji lahko večurno stanje in maširanje v mimohodu še poslabšalo poškodbo. Mancusova je bila tam - a z zamudo. Razlog? Avtobus ji je ušel, ker je v olimpijski vasi igrala videoigrico. Vonnova se bo na tekmo pripravljala v tišini in strogo skoncentrirano, Julia bo večer prej s prijatelji igrala Metallico na igri Guitar Hero.
"Vedno sta bili kot Iceman in Maveric iz Top Guna," opisuje svoji reprezentančni kolegici Sarah Schleper. "Julia je naravna, Lindsey pa deluje bolj po učbeniku. A mislim, da je prav njun duet ključen za njun uspeh. Eno drugo sta poganjali na vsakem koraku."
Jemlje Lindsey vse preresno?
Med dekletoma ni sovražnosti ali zavisti, kjub temu, da se je z Lindseyjine strani čutila rahla zagrenjenost, ker nima Juliine beer medalj (do včeraj). Je le leta in leta preživela v pripravah, vključno s 6-8-urnimi vadbami dnevno čez poletje. Kaj je počela Mancusova pred svojim zlatim olimpijskim nastopom v Torinu? Za večerjo je jedla sladkarije, poletje pred tem pa preživela na Havajih.
Julia se sprašuje, če Vonnova vsega le ne jemlje - preresno. "Smučanje jemlje skorajda kot službo," je dejala lani v intervjuju za New York Times. "Ne izgleda vedno zabavno. Ko zmaga, ja, ampak ko ne zmaguje, ni videti tako zabavno. Vem, da rada smuča, a je vse disciplinirano. Sledi načrtu, kot nekaj na lističu papirja."
Mancusova ima drugačen pogled na smučanje: "Sem mnenja, da vse, kar delam, prispeva k mojemu smučanju. Če je to surfanje na Havajih, trening v telovadnici ali ustvarjanje na nek zabaven način, vse je del tega. Včasih sva billi dobri prijateljici, a zdaj se ne druživa več toliko. Saj veste, ona se ne gre turne smuke, ona ni rada izven vratc. Jaz pa obožujem turno smuko, obožujem biti spuščena z verige."

Nekoč najboljši prijateljici
Ko po drugi strani Vonnova govori o Mancusovi, se osredotoča raje na zgodnejša leta, ko sta bili med najboljšimi mladinskimi smučarkami na svetu, ko sta prespale ena pri drugi doma in ko sta hodili skupaj na počitnice. Že takrat sta bili različni, a sta se učili ena od druge.
Vonnovo je vodila ortodoksnost njenega avstrijskega trenerja, Julio je prevevala svobodomiselna smučarska kultura njenega domačega Lake Tahoeja.
Vonnova obžaluje, da so se njune poti razšle: "Ona je nekaj let potovala po Evropi v svojem avtodomu, jaz sem bila v hotelih. Še vedno sva prijateljici, prišla je na mojo poroko, samo vsaka je šla v drugo smer, k stvarem pristopava drugače ."
Ameriški trenerji bi sicer raje videli, da bi Mancusova k stvarem pristopila malce bolj ... po Lindseyjino. "Julia je sposobna in ima talent storiti vse," pravi glavni ženski trener Jim Tracy. "Olimpijsko zlato je bil največji možen dosežek in ko ti uspe nekaj takega, imaš nenadoma 300 novih prijateljev. Vse skupaj te lahko zlahka spodnese. Mislim, da se je to ugodilo Julii. Lanska, zanjo obupna sezona, je bila morda po enem dobra zanjo. Letos se je malce zresnila."
Malce, a ne toliko, da bi izgubila sama sebe - olimpijski smuk je po lastnih besedah odsmučala tako, da se je počutila popolnoma nenadzorovano, nato pa je tekmice mirno čakala s tiaro na glavi.