Princ Harry je prvič služil v Afganistanu leta 2008. Foto: EPA
Princ Harry je prvič služil v Afganistanu leta 2008. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva je dejal, da napotitve vojakov v tujino ne smejo komentirati, medtem ko je tiskovni predstavnik prinčeve rezidence povedal, da je to stvar vojske.
Harry je namreč vojaški pilot, trenutno pa se usposablja na bojnih helikopterjih apache, ki jih uporabljajo v Afganistanu. Ko se bo Harryju leta 2012 izobraževanje končalo, ga bo lahko vojska poslala kamor koli.

"Cilj služiti domovini"
26-letni princ Harry je že večkrat dejal, da si kot vojaški pilot želi služiti v Afganistanu. Ko so ga marca vprašali, kaj si želi po končanem izobraževanju, jim je odvrnil, da "je njegov cilj služiti moji domovini kot vsi drugi v britanskih oboroženih silah". Kot je še dodal, se ima za zelo srečnega, da lahko vozi helikopter. Posebej pa je navdušen nad apacheji, saj ima občutek, "kot da bi pilotiral robota".
Harry je med letoma 2007 in 2008 že služil v Afganistanu. Deset tednov je namreč služil kot nadzornik poletov in usmerjal letala, ki so bombardirala talibanske cilje. Takrat se je njegovo služenje na hitro končalo, saj so tuje spletne strani kršile prepoved poročanja o njegovem služenju.

V Afganistan pa si prav tako želi Harryjev brat, princ William, ki trenutno služi kot pilot helikopterja za raziskave in reševanje v britanskih kraljevih zračnih silah. Njegovo sodelovanje v tako nevarni deželi, kot je Afganistan, je z varnostnega vidika kajpak vprašljivo, saj je princ William drugi v vrsti za prevzem britanskega prestola.