Lauren Boebert je bila v kongres izvoljena leta 2020. Foto: AP
Lauren Boebert je bila v kongres izvoljena leta 2020. Foto: AP

"Z vami želim prvič javno deliti, da nisem samo mama štirih fantov, ampak bom aprila tudi babica prvemu vnučku," je dejala Lauren Boebert, ki je ob tem dodala, da sta z možem Jaysonom "tako zelo navdušena, da lahko pozdraviva to novo življenje v našo družino".

Kongresnica je zatrdila, da je ne moti, da bo babica pri 36 letih. "Ko sem mu rekla, Tyler, 36-letna stara mama bom, mi je odvrnil, saj je tudi babica zaradi tebe postala babica pri 36 letih. Nisem mogla zanikati, on pa mi je odvrnil, no, torej je dedno," je dejala ob smehu zbrane množice.

Boebert je še dodala, da eden njenih največjih strahov ni bil, "kaj bodo ljudje rekli", ampak ali bosta njen sin in njegovo dekle "izbrala življenje". "In sta ga. In sva tako zelo ponosna nanju," je pristavila.

Opevala vrednote ruralnih skupnosti

Kongresnica je nato pela hvalo "ruralnim konservativnim skupnostim", češ da imajo višji delež najstniških mam, ki zavračajo splav, v primerjavi s kolegicami iz večjih mest. "Nekaj posebnega je na ruralnih konservativnih skupnostih. Cenijo življenje. Deleži najstniških mam so na teh območjih višji, ker one razumejo dragocenost življenja," je dejala.

Raziskava znanstvene revije American Journal of Public Health iz leta 2019 sicer navaja, da so deleži najstniških mam na ruralnih območjih višji, ker na teh območjih primanjkuje "možnosti, ki bi omejile neželene nosečnosti".

Najstnice na podeželju še težje dostopajo do splava po razsodbi vrhovnega sodišča, ki je lani razveljavilo prelomno odločitev Roe v. Wade, kar je omogočilo republikanskim zveznim državam, da vpeljejo precej strožje zakonodaje na tem področju.

Kolorado, od koder prihaja Boebert, je sicer trenutno ena od le šestih zveznih držav, kjer je splav dovoljen v vseh fazah nosečnosti.

Zgrožena nad spolno vzgojo

Boebert sama je postala prvič mama kot najstnica in pustila srednjo šolo v zadnjem letniku, ko je zanosila. Maturo je nazadnje opravila nekaj let pozneje, preden je bila leta 2020 izvoljena v kongres. Med svojo predvolilno kampanjo ni skrivala svojega nasprotovanja splavu in dejala, da verjame, da se življenje začne s spočetjem in da bo "vedno branila življenje".

Ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC) ugotavlja, da le približno 50 odstotkov najstniških mam maturira do 22. leta starosti, medtem ko je med preostalimi ženskami ta delež 90-odstoten.

Lauren Boebert je razkrila, da bo babica, potem ko je prejšnji teden na eni od konservativnih konferenc kritizirala ameriške šole s spolno vzgojo v svojem učnem programu, češ da tam učijo dijake istospolnih spolnih odnosov.

"Obstajajo šole, ki učijo hujše stvari kot zgolj ideologijo spola. Imajo celovito spolno izobraževanje. Otroke učijo, kako seksati in kako uživati v seksu – in celo o istospolnem seksu!" je bila zgrožena.

Boebert je sicer znana tudi kot ena najbolj gorečih zagovornic pravice do orožja in je ostro nasprotovala pred kratkim sprejetem zakonu v Koloradu, ki omogoča sodiščem, da začasno zaplenijo orožje osebi, za katero menijo, da predstavlja nevarnost javnosti. Njena naklonjenost do strelnega orožja je tako velika, da je ob izvolitvi dejala, da namerava svojo pištolo nositi tudi v kongresu, za tem pa objavila videoposnetek, kako se oborožena sprehaja po kapitolskem griču.