Zvezdniki se prek socialnih omrežjih pogosto odzivajo na aktualne dogodke. Foto: EPA
Zvezdniki se prek socialnih omrežjih pogosto odzivajo na aktualne dogodke. Foto: EPA
Japonska
Japonska je odličen trg za hollywoodske zvezdnike, saj jih običajno pričakajo množice kričečih oboževalcev, ki zvezdnikom jedo iz roke. Foto: EPA

Superzvezdnica Lady Gaga je le nekaj ur zatem, ko so iz dežele vzhajajočega sonca začeli prihajati grozljivi posnetki opustošenja po potresu, ki mu je sledil desetmetrski cunami, prek svoje spletne strani oboževalce pozvala, naj kupijo zapestnico z napisom "Molimo za Japonsko" in tako podarijo pet dolarjev. Oboževalcem, ki jih ves čas imenuje "majhne pošasti", je zagotovila, da bo šel denar v prave roke in bo namenjen popotresni obnovi Japonske.

Več o potresu in stanju na Japonskem: Porušena in pretresena Japonska se boji jedrske katastrofe

Mnogi igralci, pevci in drugačne vrste zvezdniki so dokazali, da jim ni vseeno za dogajanje drugod po svetu večinoma z oglašanjem prek Facebooka in Twitterja. Sožalje, spodbudne besede in pozivi k pomoči so v petek kar deževali. R'n'b-zvezdnica Alicia Keys je tako zapisala, da se je zbudila s "pesmijo v srcu", ki pa je utihnila ob ogledu posnetkov katastrofalnih razmer nekaj tisoč kilometrov stran.

Poziv slavne osebe bolj zaleže?
Kanadska popsenzacija Justin Bieber je Japonsko označil za "eno najljubših dežel na Zemlji, v kateri imajo čudovito kulturo z neverjetno dobrimi ljudmi". "Molim zanje, vsi mi moramo pomagati," je pozval svoje poslušalce k dejanjem.

Nekateri so ljudi tudi spodbudili, naj darujejo sredstva po svoji moči Rdečemu križu in drugim humanitarnim organizacijam. Med takšnimi je bila privlačna Kim Kardashian, ki je prek Twitterja sporočila, da je brez besed ob spremljanju posnetkov z Japonske. "Prosim, pomagajte jim, darujte deset dolarjev Rdečemu križu!" Na to organizacijo so se spomnili tudi voditelj Ameriškega idola Ryan Seacrest, ki je sporočil, da je od groze "prilepljen" na kavč, ter voditelja pogovornih oddaj Conan O'Brien in Ellen DeGeneres.

Seznam je dolg
Priljubljeni voditelj CNN-a Anderson Cooper, ki spremlja zunanjepolitično dogajanje, pa je sporočil, da je imel že pripravljene stvari za obisk krizne Libije, a se je v zadnjem hipu premislil in bo raje odpotoval na porušeno Japonsko.

Da mislijo na prizadete Japonce in molijo zanje, so "začivkali" tudi Ben Stiller, Taylor Swift, Lea Michele, Paris Hilton, Will.i.am, Slash, P Diddy, Mandy Moore in mnogi drugi. Zagotovo pa bodo v prihodnjih dneh ali tednih sledile še kakšne novice, v katerih bodo slavni del svojega bogastva namenili opustošeni Japonski.