Victor in Irina Yelchin sta sklicala novinarsko konferenco, ki sta jo podprla s številnimi grafikoni in dokaznim materialom. Foto: Reuters
Victor in Irina Yelchin sta sklicala novinarsko konferenco, ki sta jo podprla s številnimi grafikoni in dokaznim materialom. Foto: Reuters
Anton Yelchin, Victor, Irina
Užaloščeni starši podjetju očitajo, da je glede nekonvencionalne ročice storilo premalo. Foto: Reuters
Anton Yelchin
Anton Yelchin je veljal za enega bolj nadarjenih igralcev svoje generacije in je v svoji kratki karieri nanizal celo vrsto filmov. Foto: EPA

Poročali smo, da je 27-letni Yelchin junija umrl na domačem dvorišču, ko je izstopil iz svojega džipa Grand Cherokee, ta pa se je začel premikati navzdol po strmem dovozu in ga stisnil ob betonski nabiralnik. Ko so ga čez nekaj ur našli, je bil motor avtomobila še vedno prižgan.

Nato se je izkazalo, da je bil avtomobil lanski model, ki ga je Fiat Chrysler konec aprila letos vpoklical zaradi težave s prestavno ročico, ki je tako begala voznike, da so avtomobil po nesreči pustili v prazni prestavi, ko so mislili, da so ga parkirali.

Očitki, da so storili premalo
Victor in Irina Yelchin, ruska drsalca, ki sta se v ZDA s svojim edincem preselila leta 1989, sta na včerajšnji čustveni novinarski konferenci sporočila, da sta se odločila za tožbo proti proizvajalcu avtomobila, "da bi drugim družinam prihranila tako tragedijo". Užaloščeni starši podjetju očitajo, da je glede nekonvencionalne ročice storilo premalo.

"Anton je verjel, da je avto parkiran," je pojasnil odvetnik družine Gary A. Dordick, ki obtožuje Fiat Chrysler, da ni pravočasno izvedel vpoklicev in naredil popravkov. "Ne morejo čakati, da se nekdo poškoduje ali celo umre, preden se zganejo," jim je oponesel.

Ko so se aprila namreč odločili za vpoklic modela, so do takrat dobili že 41 prijav poškodb, povezanih s prestavno težavo. Po odpoklicu je Fiat Chrysler lastnikom poslal obvestilo, da "trenutno razvijajo stalno rešitev za ta problem" in da proizvajalec upa, da jo bo do zadnje četrtine že dokončali.

"Upam, da jim bo ta tožba dala dobro lekcijo," je dodal Dordick.

Upoštevanje navodil
V odzivu na napovedano tožbo so pri Fiatu Chryslerju zapisali, da je še niso prejeli in da je zato ne morejo komentirati.

Družini Yelchin so izrekli sožalje ob tragični izgubi, ob tem pa dodali, naj lastniki vozil dosledno upoštevajo informacije o vpoklicih in navodila. Ta vključujejo tudi uporabo ročne zavore in preverjanje, ali je vozilo v pravi prestavi, preden zapustijo vozilo, so dodali.

Nadarjeni mladenič
Anton Yelchin je veljal za enega bolj nadarjenih igralcev svoje generacije in je v svoji kratki karieri odigral v več filmih.

Filmsko kariero je začel v indie filmih in televizijskih serijah, potem pa se je pojavil v trilerjih Alpha Dog, The Beaver in v zmagovalcu Sundancea Like Crazy. Letos je požel pozitivne kritike z vlogo v filmu Green Room.

Veliki met v svet igralstva mu je uspel z vlogo v Zvezdnih stezah. Vlogo Pavla Andrejeviča Čekova, najmlajšega častnika na Enterprisu, ruskega čudežnega dečka in šahovskega mojstra, ki še ne polnoleten odide na fantastično potovanje, o katerem ni mogel niti sanjati, je prevzel od Walterja Koeniga. Kot je dejal, predtem nikoli ni gledal Zvezdnih stez, potem pa je postal njihov velik navdušenec.

V intervjuju leta 2009 je dejal, da je njegov okus za filme precej drugačen od filmov, v katerih igra. Kot je povedal, so mu všeč Michael Haneke, Lars von Trier in Pedro Almodovar ter Martin Scorsese in Jim Jarmusch. Leta 2013 je nastopil v Jarmuschevi vampirski romanci Večna ljubimca (Only Lovers Left Alive).