Vanessa Bryant (v sredini) s hčerjo Natalie med avgustovskim obiskom sodišča. Foto: AP
Vanessa Bryant (v sredini) s hčerjo Natalie med avgustovskim obiskom sodišča. Foto: AP

S tem se je končal več kot triletni sodni spor, ki ga je sprožila Vanessa, saj so v javnost prišle fotografije s kraja nesreče, ki se je januarja leta 2020 zgodila v slabem vremenu v hribovitem območju okoli mesta Calabasas v Kaliforniji.

Odvetnik Vanesse Bryant, Luis Li, je za CNN sporočil: "Pogumna bitka Vanesse Bryant, da bi tisti, ki so sodelovali v tem neprimernem dejanju, za to odgovarjali, je končana. Borila se je za svojega moža in hčer pa tudi za vse, ki so doživeli enako nespoštovanje do svojih umrlih svojcev. Upajmo, da bo ta sodna zmaga pripeljala do izkoreninjenja takšne prakse."

Zvezna porota je že avgusta leta 2022 odločila, da sta policijski in gasilski oddelek okrožja Los Angeles kršila pravice Vanesse Bryant in njenega sotožnika Christopherja Chesterja, ker so zaposleni fotografirali in delili fotografije nesreče, v kateri je umrlo devet ljudi. Na fotografijah niso bile le razbitine helikopterja, ampak tudi izmaličena trupla žrtev. Bryant in Chester sta na sodišču trdila, da so jima te fotografije povzročile čustvene bolečine in kršile njuno zasebnost. Porota je vsakemu posebej dosodila po 15 milijonov dolarjev odškodnine. Na krovu helikopterja sta bili namreč tudi žena in hči Christopherja Chesterja, Sarah in Payton.

Vanessa in Kobe sta bila poročena od leta 2001. Foto: AP
Vanessa in Kobe sta bila poročena od leta 2001. Foto: AP

Nadzorni odbor okrožja je nato septembra privolil, da bo Chesterju plačal še dodatnih skoraj pet milijonov dolarjev.

Nova poravnava vključuje prej pridobljeno Vanessino odškodnino 15 milijonov dolarjev in pokriva morebitne prihodnje terjatve Vanessinih in Kobejevih hčer – 20-letne Natalie, šestletne Bianke in triletne Capri. Kot tožnici je namreč Vanessa poleg sebe navedla tudi najmlajši hčerki Bianko in Capri.