O njegovi usmerjenosti se je namigovalo že nekaj let, nekateri so tudi trdili, da je v resnici biseksualec. Foto: EPA
O njegovi usmerjenosti se je namigovalo že nekaj let, nekateri so tudi trdili, da je v resnici biseksualec. Foto: EPA
Ricky Martin
Januarja, ko je Haiti prizadel katastrofalni potres, je obiskal to državo in nato dejal, da je bil priča strašni nočni mori. Foto: EPA
Ricky Martin
Naklonjenost do otrok je kazal že dolgo pred tem, preden je tudi sam postal oče. Foto: EPA

Latinozvezdnik je izdal knjigo spominov z naslovom Yo/Me, v kateri je podrobno opisal leta žalosti in samozanikanja. Danes 38-letni pevec je sicer zaslovel leta 1999, ko je kot nekdanji član fantovske zasedbe Menudo na podelitvi grammyjev zapel (in zaplesal) himno svetovnega nogometnega prvenstva leta 1998, The Cup of Live/La copa de la Vida. V hipu je Portoričan postal nova svetovna senzacija, kar je hkrati pomenilo, da se je pod drobnogledom javnosti znašlo tudi njegovo zasebno življenje.

A Ricky je imel vsa ta leta skrivnost. Predstavljal se je kot latinski "mačo", zapeljivec, ki z boki, telesom in obrazom lahko zapelje katero koli žensko, "čistokrvni žrebec". A iz vsega tega ni bilo nič, saj je (bil) Ricky homoseksualec.

"Nisem si mogel pomagati"
V pogovoru za oddajo Access Hollywood je "prenovljeni" Ricky dejal: "Danes sem na točki, ko me ni več strah - strahu. Predal sem se svojim čustvom, nič več jih ne zanikam. A trenutno je v mojem življenju prostor le za moja dva otroka." Ricky je namreč nadomestni oče dveletnih dvojčkov Mattea in Valentina.

"Pred leti sem se pogosto pogovarjal z Bogom, saj je po zakonih, ki so jih ustvarili ljudje, v moji religiji biti homoseksualec nekaj grešnega, zlobnega. Zato sem vedel, da ni prav, kar čutim, a hkrati si nisem mogel pomagati. Ves čas sem bil notranji boj. Kolikokrat se je zgodilo, da sem se zvečer ulegel v posteljo, sovražil samega sebe in si govoril: Ricky, nisi dober človek, res nisi."

Njegovo zapleteno zasebno življenje se je nato preselilo še na oder, na katerem je občutil samo in le - praznino. "Ne vem, ali je šlo za depresijo, bil sem le tako preklemano utrujen ves čas. Znašel sem se na točki, ko sem 15, 16 let preživel na odrih, hodil z nastopa na nastop, saj si v bistvu 12 let sploh nisem privoščil premora. Med letoma 1984 in 2002 sem bil stalno na odru. Takrat sem si želel le oditi, iti domov in biti sam ..."

"Sine, si zaljubljen?"
O njegovi spolni usmerjenosti ga je prvič odkrito vprašala njegova mati. "Nekoč me je vprašala: 'Fant moj, si zaljubljen?' Odgovoril sem ji: 'Da, mama, sem zaljubljen ... V resnici imam strto srce ...' Nato mi je dejala: 'Govoriš o moškem?' Dejal sem: 'Uh, to pa je bilo lažje, kot sem si predstavljal. Da, mama, gre za moškega ...'"

Ricky je dodal, da je bil v tistem trenutku šokiran, da je mati posumila, a mu je bilo takoj lažje, ko mu je po priznanju nežno dejala: "Pridi k meni, da te objamem. Si moj sin, rada te imam in vedno ti bom stala ob strani. Res mi je bila v pomoč. Nato sem priznal še očetu, ki je psiholog, on pa mi je odgovoril, da mi želi le, da bi bil srečen."

"Vsi so imeli dekleta, le jaz ne"
Latinozvezdnik je v intervjuju še dejal, da je spoznal, da so mu všeč moški, še preden se je pri 12 letih pridružil fantovski zasedbi Menudo. "Pri štirih, petih, šestih, sedmih, osmih letih ... Da, takrat sem že čutil. A vsi so mi kar naprej prigovarjali, da to ni prav, da tega ne smem čutiti." Pritisk se je še stopnjeval, ko je prišel v leta, ko so vsi drugi fantje okušali spolnost in se spoznavali z dekleti, le on ne. "Vsi so se čudili in me spraševali, kaj mi je, jaz pa sem kar naprej odgovarjal, da čakam na pravo osebo. Seveda si nisem mogel privoščiti razkritja, sem bil ljub vsemu zvezdnik rokenrola ..."

Spomin na Rickyjev prelomni nastop leta 1999.