Foto: Reuters
Foto: Reuters

V odgovor na prošnjo Avstralskega republikanskega gibanja (ARM) za srečanje z monarhom naj bi osebni tajnik kralja Nathan Ross poudaril Karlovo "globoko ljubezen in naklonjenost" do Avstralije. "Njegovo visočanstvo kot ustavni monarh deluje v skladu z nasveti svojih ministrov, tako da je odločitev, ali Avstralija postane republika, v rokah avstralske javnosti," je sporočil Ross protimonarhistom.

Predstavnik Buckinghamske palače pa: "Kot njegova mama pred njim ... je vedno veljalo, da njegovo visočanstvo meni, da je to vprašanje za avstralsko javnost."

V Avstraliji so že leta 1999 izvedli referendum na to temo, a je 54,9 odstotka volivcev glasovalo proti odcepitvi od britanske monarhije in preoblikovanju v republiko. Avstralski premier Anthony Albanese je v preteklosti dejal, da bi "morala imeti Avstralija Avstralca za vodjo države". Kljub temu je pred kratkim poudaril, da izvedba drugega referenduma trenutno ni prioriteta njegove vlade, saj se ta osredotoča na druge politične izzive.

Graham Smith, vodja britanske skupine Republic, ki je pripotoval v Avstralijo, da bi med kraljevim obiskom izrazil svoj protest proti monarhiji, je dejal, da med Avstralci ni velikega zanimanja za kraljev obisk. Po njegovih besedah so številni do kralja in njegove vloge v avstralski politiki ravnodušni.

"V Avstraliji se zadnja dva tedna pogovarjam s prijatelji in aktivisti in večina ljudi komaj ve za kraljev obisk in jim ni mar zanj," je povedal za Guardian. "Tu sem, da postavim pod vprašaj, kako nas lahko Karel zastopa in zakaj se odpravlja na tako kratek obisk na račun avstralskih in britanskih davkoplačevalcev. Tu sem tudi zato, da bi Avstralcem sporočil, da to ni institucija, ki bi si zaslužila spoštovanje, in da ne bi smeli niti za trenutek verjeti, da je Združeno kraljestvo narod rojalistov. Upam, da bo obisk vplival na razpravo v obeh državah in pokazal vso irelevantnost monarhije."

A glede na raziskave iz leta 2022 le okoli 40 odstotkov Avstralcev podpira preoblikovanje Avstralije v republiko z izvoljenim predsednikom kot voditeljem države. Večina, 60 odstotkov, pa še vedno podpira ohranitev monarhije pod vodstvom britanskega kralja, kar je povečanje podpore monarhiji v primerjavi s preteklimi leti.

Britanski kralj Karel bo sicer Avstralijo obiskal prvič po tem, ko je zasedel prestol. To pa bo tudi njegov prvi večji obisk v tujini po diagnozi raka, zaradi katere je bil v zadnjih mesecih manj dejaven.