Princ Michael z ženo, priznano grško umetnico Marino Karello. Foto: EPA
Princ Michael z ženo, priznano grško umetnico Marino Karello. Foto: EPA

Princ Michael, ki je ustvarjal pod imenom Michel De Gres, je bil ugleden pisatelj in zgodovinar ter zadnji še živeči vnuk Jurija I., ki je bil po mamini strani povezan z Burboni.

Grški princ je bil znan po svojem zakonu z grško slikarko in kiparko Marino Karello, zaradi katerega se je odrekel pravici do grškega prestola. Par se je poročil leta 1965, v zakonu pa sta se jima rodili dve hčerki, princesa Olga in princesa Aleksandra.

Princ Michael je bil edini otrok princa Christopherja in njegove druge žene, princese Francoise d’Oleans Francoske. Njegov oče je po krajši bolezni umrl pri 51 letih leta 1940, ko je bil Michael star eno leto, njegova mama pa leta 1953, tako da je pri 14 osirotel.

V Parizu je študiral politologijo, preden se je moral vrniti v domovino na služenje vojaškega roka, kjer je odslužil eno turo v helenistični obalni straži, da bi tako znova pridobil grško državljanstvo, poroča Independent.

Bil je edini član grške kraljeve družine, ki je ostal v državi leta 1967, ko je zaradi vojaškega udara padla vlada, potem ko njegovemu nečaku, kralju Konstantinu, ni uspelo strmoglaviti desničarske hunte.