Na Ptuju, najbolj karnevalskem mestu v Srednji Evropi, se nikoli ne zbere toliko mask kot na pustno nedeljo. Foto: BoBo
Na Ptuju, najbolj karnevalskem mestu v Srednji Evropi, se nikoli ne zbere toliko mask kot na pustno nedeljo. Foto: BoBo
Šempeter pri Gorici
Skupina iz Morskega v Soški dolini je nazorno pokazala, da ima Slovenija novega vodjo in novo vladno ekipo Foto: Ervin Čurlič
Zmajev karneval
Zmaj se je sprehodil po ljubljanskih ulicah. Foto: BoBo
Pust v Ljubljani

Vrhunec je danes doživelo ptujsko kurentovanje, že 52. pustna in mednarodna karnevalska povorka, v kateri je sodelovalo več kot 4.500 mask iz več kot sto skupin in osmih držav. Po besedah vodje projekta Branka Brumna je bila to največja karnevalska povorka v zgodovini Ptuja in Slovenije, letošnje kurentovanje pa, "kot ga še ni bilo", poroča STA.

Na začetku se je predstavilo devet tradicionalnih pustnih likov s ptujskega območja, kot so kurenti, pokači in orači, nato pa so stopile v ospredje različne živali, pravljični junaki, kocke Lego, vampirji, čarovnice, lutke iz glasbene skrinjice in klovni. Skupno je v povorki nastopilo 108 skupin mask, večinoma iz Slovenije, nekaj pa tudi iz Nemčije, Belgije, Srbije, Hrvaške, Makedonije, Madžarske in Slovaške, kurentov pa je tokrat nastopilo več kot 600.

Kdo je kurent, kaj počne in v kaj je oblečen? Preberite tukaj.

Coprniški bal v Butalah
Tudi Notranjska je bila danes "norčava", v Cerknici je namreč potekal veliki Coprniški bal v Butalah, v Cerknem so se na ulice spet podali laufarji. V Cerknici se je tradicionalna povorka s čarovnicami in drugimi maskami ter coprniško pramaterjo Uršulo na čelu začela okoli ob 12.32, pred tem, ob 11. uri pa je bil Butalski tek v maskah po karnevalski trasi.

V Cerknem so laufarji prišli na ulice ob 14.30, pustni sprevod pa je nato po ulicah odšel do osrednjega trga, kjer soo pripravili branje pustne obtožnice in obsodbo pusta.

Ste se mastili s slastnimi krofi, se našemili ali si ogledali pustno povorko? Delite svoje fotografije in videoposnetke z nami na Mojem spletu ali pa jih pošljite na mmc-uredniki@rtvslo.si. Z veseljem jih bomo objavili v naših prispevkih.

Veselo je bilo še v nekaterih drugih slovenskih krajih. Na Ljubljanskem gradu je bilo kurentovanje ter v mariborskem Narodnem domu otroško pustno rajanje. V Kostanjevici na Krki je bila velika pustna povorka v okviru tradicionalne Šelmarije, tradicionalna pa sta tudi pustna povorka Godlarjev v Šenčurju in Fašenk v Ljutomeru.

Pustna povorka je včeraj že potekala po nekaj slovenskih mestih, spodaj pa si lahko pogledate fotoutrinke pustovanja v Šempetru pri Gorici, kjer je bilo zelo veliko obiskovalcev, številne skupine so se dotaknile tako lokalnih težav kot aktualnega političnega dogajanja, pogledate pa si lahko tudi, katere maske so se poleg zmaja udeležile Zmajevega karnevala v Ljubljani.

Pust v Ljubljani