Leeloojamais se bodo potegovali za regionalno MTV-nagrado Best Adria Act. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Leeloojamais se bodo potegovali za regionalno MTV-nagrado Best Adria Act. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
MTV nominiranci Leeloojamais
Letošnja podelitev evropskih MTV-nagrad bo 7. novembra v Madridu, zato je tudi današnja razglasitev nominirancev potekala v španskem ozračju. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Lara, Leeloojamais
Lara, pevka skupine Leeloojamais, upa, da bo skupina tokrat končno osvojila MTV-jevo nagrado. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler

Za naziv Best MTV Adria Act 2010 se bodo potegovali z drugimi regionalnimi nominiranci, katerih imena so razkrili na hkratnih tiskovnih konferencah v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu. Poleg Leeloojamais so v konkurenci za odhod na podelitev evropskih MTV-nagrad, ki bo 7. novembra v Madridu, še Edo Maajka, Negative, Gibonni in Gramophondzie.

Špansko obarvane MTV-nagrade
Leeloojamais so bili sicer nominirani že trikrat, a so bili do zdaj edini slovenski prejemniki regionalne nagrade skupina Siddharta leta 2005. Ker bo letošnja podelitev evropskih MTV-nagrad potekala v Madridu, je bila tudi slovenska razglasitev nominirancev obarvana špansko. Gostili so jo v ljubljanskem Instituto Cervantes, javni ustanovi, ki jo je španska vlada ustanovila z namenom promocije španske in hispanoameriške kulture ter jezika po svetu.

Predstavnik španske ambasade Sergio Farré je povedal, da Španci skušajo združevati tako tradicionalno kulturo, ki jo predstavlja med drugim Cervantes v imenu inštituta, in sodobne kulturne oblike, kot je podelitev evropskih MTV-nagrad. "Glasba je okno, skozi katerega se povezuje svet. Ali, kot je rekla Madonna, verjetno najbolj prepoznavna stvaritev MTV-ja, 'Music makes the people come together', glasba povezuje ljudi," je poppevko citiral Farré.

Nominiranci navdušeni, le raper Edo Maajka se je "zataknil" v Izraelu
Leeloojamais, ki so se v zadnjih letih "kadrovsko" nekajkrat premešali, so bili nad nominacijo seveda navdušeni in upajo, da jim bo tokrat uspelo nagrado končno tudi dobiti. Drugi nominiranci za Best MTV Adria Act 2010 so nominacije komentirali prek videoposnetkov. Hrvaški poppevec Gibonni je bil tipično čustven: "Nahranili ste mi srce, ego in dušo." Srbska skupina Negative se je pošalila, da se jim je končno zgodilo nekaj lepega, beograjski elektronski glasbenik Marko Miličević, ki se skriva pod imenom Gramophondzie, pa se je zgolj skromno zahvalil. Edini, ki videospota ni mogel posneti, je bosanski raper Edo Maajka, ki se je menda "zataknil" nekje v Izraelu.

Glasovanje za najboljšega izvajalca regije bo potekalo do 15. oktobra, zmagovalec pa se bo potegoval tudi za najboljšega MTV-jevega evropskega izvajalca. Kdo bo letošnjo podelitev MTV-nagrad v Madridu vodil, naj bi se izvedelo v prihodnjih dneh, med potrjenimi nastopajočimi pa je zaenkrat ameriška rock oziroma nu-metal zasedba Linkin Park.