Mis universe 2011 Leila Lopes je prejela krono iz rok lanske najlepše 'vesoljke', Mehičanke Ximene Navarrete. Foto: EPA
Mis universe 2011 Leila Lopes je prejela krono iz rok lanske najlepše 'vesoljke', Mehičanke Ximene Navarrete. Foto: EPA
Mis Universe 2011
Prva spremljevalka je postala predstavnica Ukrajine na svetovnem izboru za mis universe Olesija Stefanko. Foto: EPA
Mis Universe 2011
Deseterica najlepših se je predstavila v kopalkah. Foto: EPA
Jimena Navarrete
Za krono mis universe 2011 se je potegovalo rekordnih 89 predstavnic. Foto: EPA
Ema Jagodič
Slovenski predstavnici se v ožji izbor tekmovanja žal ni uspelo uvrstiti. Jagodičeva se vrača v domovino že jutri. Foto: Facebook MissUniverse Slovenia


Tik pod prestolom in ob boku Lopesove, ki je svoji državi prinesla prvi tovrstni naslov, so na 60. svetovnem izboru za mis universe pristale predstavnice Ukrajine Olesija Stefanko (prva spremljevalka), Brazilije (Priscila Machado) (druga spremljevalka) in Filipinov Shamcey Supsup (tretja spremljevalka).

Poleg četverice najlepših so se v deseterico najlepših uvrstile še predstavnice Avstralije (Scherri-Lee Biggs), Kostarike (Johanne Solano), Francije (Laury Thilleman), Portugalske (Laura Goncalves), Paname (Sheldry Sáez) in Kitajske (Luo Zilin).

Nova mis Universe je uspešno prestala tudi razvpiti pogovor s člani žirije, ki so jo vprašali, katero fizično pomanjkljivost bi najraje spremenila na sebi. "Hvala Bogu, sem zelo zadovoljna s tem, kako me je Bog ustvaril in ne bi spremenila prav nič na sebi. Podarjena mi je bila notranja lepota. Prav tako pa sem ponotranila številna čudovita načela svoje družine, ki jih nameravam zasledovati celo življenje," je odgovorila Lopesova.

Prve lente so bile v deželi sambe podeljene že po koncu tritedenskih priprav. Lento mis simpatičnosti je osvojila predstavnica (povratnice na izbor) Črne gore Nikolina Lončar, za najbolj fotogenično izmed 89 tekmovalk pa je bila razglašena Švedinja Ronnia Fornstedt. Lenta za najboljši nacionalni kostum je odšla v roke mis Paname Sheldry Saéz.

Slovenska predstavnica je obstala pred prvo oviro večera - pred prebojem med 16 najlepših (letos so prvič o polfinalistkah (so)odločali tudi glasovi ljudstva), kamor so se poleg že omenjenih držav prebile še predstavnice Kosova, Kolumbije, Nizozemske, ZDA, Portorika in Venezuele.

"Pomembna je krona, ki jo nosimo v svojem srcu"
"Vse pričakujemo dober rezultat," je štiri ure pred končno odločitvijo, kdo bo nova mis universe, za MMC pokomentirala dogajanje slovenska predstavnica Ema Jagodič.

"Težko je napovedati. Punce so zelo lepe. Vendar v resnici nismo opazile nobene, ki bi res izstopala in zmagala," se je Jagodičeva zadržala pri napovedi, katera izmed 88 njenih sotekmovalk bi lahko po njenem mnenju prejela laskavi naziv in krono mis universe za leto 2011. Ob tem pa je slovenska predstavnica poudarila:"Pomembna je krona, ki jo nosimo v svojem srcu."

Jagodičeva tako ostaja zelo previdna z besedami in izpostavlja predvsem izkušnje, ki jih je v zadnjih treh tednih pridobila v deželi sambe. "Menim pa, da mi bo tekmovanje zagotovo prineslo veliko pozitivnih izkušenj tudi za naprej, saj se iz njih največ naučimo," je razložila 21-letnica, sicer študentka pedagogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Rekordna udeležba na 60. izboru
Na 60. svetovnem izboru, za katerega ima licenco ameriški mogotec Donald Trump, je sodelovalo kar 89 držav in ozemelj. To je bila v primerjavi s preteklimi leti najštevilčnejša udeležba, ki je presegla rekord iz leta 2006, ko je bilo na izbor prijavljenih 86 tekmovalk.

Na izbor so se vrnile predstavnice Kajmanskih otokov, Čila, Estonije, Črne gore, Portugalske, Sv. Lucije, otokov Turks in Caicos ter Vietnama, medtem ko sta letos brez svoje predstavnice ostali Norveška in Zambija, saj sta odstopili od izbora.

V žiriji dirkač, igralka, misica ...
Sicer pa so o sami zmagovalki odločali poleg strokovnih tudi zvezdniški žiranti. Med njimi brazilski dirkač Hélio Castroneves (trikratni zmagovalec dirke 500 milj Indianapolisa), legendarna ameriška tv-ikona Connie Chung, brazilska manekenka Isabeli Fontana, ameriška igralka in producentka Vivica Fox, zvezda resničnostnega šova The Real Housewives of Beverly Hills Adrienne Maloof, igralka Lea Salonga in mis universe iz leta 2003 Amelia Vega. Imena žirantov so bila znana že pred dnevi, ko jih je razkril Trump skupaj s predsednico organizacije Miss Universe Paoulo M. Shugart.

Donald Trump in njegova soproga Melania Trump se nista udeležila 60. izbora za mis universe. Je pa zato lepša polovica zakonskega para nekaj minut pred samim začetkom izbora objavila na svoji Facebook strani fotografijo teniškega igrišča v Flushing Meadowsu, kjer sta se merila Rafael Nadal in Novak Đoković in ob tem zapisala: "Spremljam neverjetni dvoboj."

V prvi vrsti televizijski šov
Izbor so popestrili tudi glasbeni vložki. Uvod je tako minil v ritmu svetovnih megauspešnic Super Bass (Nicky Minaj) in Run the World Girls (Beyonce). V živo sta nastopili z grammyji nagrajena brazilska pevka in tekstopiska Bebel Gilberto in trenutno ena najbolj priljubljenih brazilskih pevk Claudia Leitte.

Skozi program izbora sta krmarila Natalie Morales in Andy Cohen, ki sta ju dopolnjevali Jeannie Mai in Shandi Finnessy (mis ZDA leta 2004).