Stavkali naj bi v ljubljanskem zdravstvenem domu, pridružili pa naj bi se tudi mariborski oddelki - več bo znano danes. Foto: MMC RTV SLO
Stavkali naj bi v ljubljanskem zdravstvenem domu, pridružili pa naj bi se tudi mariborski oddelki - več bo znano danes. Foto: MMC RTV SLO

Medicinske sestre in zobne asistentke so zaradi dveletnega čakanja na razporeditev v ustrezne tarifne razrede za 12. oktober napovedale stavko.

Za zdaj je gotovo, da bodo delo odložile zobozdravstvene asistentke v Zdravstvenem domu Ljubljana. Ker vodstvo tega zavoda še ni sistematiziralo delovnega mesta zobozdravstvene asistentke, je namreč 114 zaposlenih prikrajšanih za tri plačne razrede oz. 12 odstotkov plače, je ob napovedi stavke opozoril predsednik sindikata zdravstvenega in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič. Dodal je, da se jim bodo pri stavki pridružile tudi mariborske asistentke in da je sindikat zbral podpise njihovih poklicnih kolegic za splošno stavko na področju celotne Slovenije.

Stavka v prostorih uprave zdravstvenega doma
Zobozdravstvene asistentke ne bodo stavkale na delovnih mestih, ampak v prostorih uprave zdravstvenega doma. V času stavke bodo opravljale vse nujne storitve ter poskrbele za oskrbo starejših in otrok, vendar samo na Kotnikovi v Ljubljani, je na tiskovni konferenci v Ljubljani še dejal Vukadinovič.
Predsednica stavkovnega odbora Marija Miklič je na drugi strani poudarila, da napovedana stavka ni povezana s trenutno stavko javnega sektorja.

Vodstvo obljubilo sistematizacijo
Sindikat se je sicer že sestal z vodstvom ljubljanskega zavoda, ki je zagotovilo, da bo delovna mesta sistematiziralo. Če bo izpolnilo prvi del stavkovnih zahtev, bodo asistentke stavko preložile za toliko časa, dokler zahteve ne bodo v celoti izpolnjene. Stavka pa ne bo odpovedana, dokler ne bodo na delovna mesta ustrezno razvrščene vse zaposlene, je sklenil Vukadinovič.

Spomnimo, da je ministrstvo za zdravje 17. septembra 2008 izdalo navodilo, da se vse zaposlene, ki delajo z zobozdravnikom v zobozdravstvenih ambulantah, razporedi na delovno mesto zobozdravstveni asistent.