Durs zdaj preverja plačevanje davčnih obveznosti pri zobozdravnikih. Foto: MMC RTV SLO
Durs zdaj preverja plačevanje davčnih obveznosti pri zobozdravnikih. Foto: MMC RTV SLO
Računi pri zobozdravnikih nepravilni

Durs je od sredine leta 2009 opravil 883 nadzorov v zobozdravstveni dejavnosti in preverjal izdajanje računov za opravljene storitve. Nepravilnosti so odkrili v 173 (19,6 odstotka) primerih, skupno pa so izrekli za 176.800 evrov glob.

Te dni pa so inšpektorji začeli preverjati pravilnost in pravočasnost plačevanja davčnih obveznosti zobozdravnikov. V zvezi s tem opozarjajo, da zavezanci za davek na področju zobozdravstva lahko izkoristijo možnost samoprijave, a le do vročitve sklepa o začetku postopka davčno-inšpekcijskega nadzora.

Durs napoveduje tudi nadzor nad odhodki
Na podlagi do zdaj opravljenih aktivnosti na Dursu ugotavljajo, da se je skupna višina napovedanih prihodkov v obračunih davkov od dohodkov pravnih oseb pri teh od leta 2007 do leta 2009 povečala za 37 odstotkov, skupna višina prihodkov davka od dohodka iz dejavnosti pri zasebnikih pa se je povečala za 14 odstotkov.

Durs sicer ocenjuje, da je k povečanju davčnih prihodkov prispeval tudi napovedani nadzor. Napovedujejo še, da bodo v prihodnosti več pozornosti posvetili tudi odhodkom, ki niso potrebni za pridobitev prihodkov, ter davčno nepriznanim odhodkom. Pri tem imajo v mislih predvsem stroške, povezane s zasebnim življenjem.

Računi pri zobozdravnikih nepravilni