Zbiranje medicinskih pripomočkov za Ukrajino. Foto: BoBo
Zbiranje medicinskih pripomočkov za Ukrajino. Foto: BoBo

Zdravniška zbornica Slovenije je med zdravniki opravila anketo, ali bi bili na ukrajinski meji pripravljeni pomagati pri zdravljenju ranjencev, žrtev vojne v Ukrajini oziroma v primeru večjega begunskega vala pomagati ljudem, ki v Sloveniji potrebujejo zdravniško pomoč. "Zdravniki so se odzvali kar v velikem številu. Več kot 150 zdravnikov bi šlo pomagat na ukrajinsko mejo, 280 pa je takih, ki bi pomagali v begunskih taboriščih. Torej ljudem, ki bi prišli iz Ukrajine in bi imeli zdravstvene težave," je pojasnila predsednica zbornice Bojana Beović.

"Pomoč zdravnikov je potrebna na lokacijah, kjer bodo zdravljeni ranjenci, in hkrati v večjih begunskih taboriščih. Tam lahko prihaja do širjenja najrazličnejših bolezni že zaradi samih razmer. Kot begunci potujejo otroci, ženske, starejši in zdravstveno breme lahko kar naenkrat postane veliko."

Predsednica zdravniške zbornice je dejala, da so zdravniki zelo razočarani nad dogajanjem v Ukrajini in sočustvujejo s prebivalci in kolegi, ki morajo v težkih okoliščinah pomagati državljanom. Foto: BoBo
Predsednica zdravniške zbornice je dejala, da so zdravniki zelo razočarani nad dogajanjem v Ukrajini in sočustvujejo s prebivalci in kolegi, ki morajo v težkih okoliščinah pomagati državljanom. Foto: BoBo

Zdravniki bodo delo opravljali prostovoljno, v času dopusta ali dodatnih ur. Na pot pa bi se lahko odpravili že v nekaj dneh. Zdravnikom prostovoljcem bodo poskušali zagotoviti varne pogoje dela in organizirati pot ter nastanitev na lokacijah, na katerih bi nudili svojo pomoč.

Finančna sredstva zbirajo prek ustanove Državljani sveta, ki jo vodi zobozdravnik Jure Poglajen, ki ima izkušnje z oskrbo beguncev med begunsko krizo v Grčiji. S prejetimi donacijami naj bi kupili medicinsko opremo in mleko v prahu za otroke. Poglajen, ki deluje kot koordinator slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov, se namerava tudi sam odpraviti na mejo z Ukrajino.

Kot je pojasnil za MMC, se bodo slovenski zdravniki najverjetneje napotili v eno od obmejnih držav, torej na Slovaško, Poljsko, Madžarsko ali Romunijo, kjer bi delali na eni ali dveh begunskih žariščnih točkah ob meji. "V Ukrajino za zdaj ne nameravamo. Prav tako še ne vemo, koliko žariščnih točk bo vzpostavljenih," je dejal Poglajen. O potrebi po pomoči bo prek svoje mednarodne mreže slovenske zdravnike obvestila Slovenska karitas, Zdravniška zbornica Slovenije pa se je povezala z ukrajinsko.

Na vprašanje, kakšne razmere pričakuje v begunskih taboriščih glede na izkušnjo iz Grčije, Poglajen odgovarja: "Ljudje so ljudje, njihove potrebe so približno enake. Najprej si morajo odpočiti od poti in šoka. Razlika je morda le v tem, da so bili ljudje v grških begunskih centrih od doma že več kot leto dni, zato so se pojavljale tudi že kronične težave. Pri ukrajinskih beguncih tega ne bo, to lahko pričakujemo. Morda poškodbe, prehladi, ne pa kronične težave."

Foto: Jure Poglajen
Foto: Jure Poglajen
Pomoč Ukrajini

Veleposlaništvo Ukrajine
Denarno pomoč zbira tudi ukrajinsko veleposlaništvo v Sloveniji. Sredstva bodo namenili za nakup zdravil, medicinskih pripomočkov, zaščitne vojaške opreme in streliva. Prispevke zbira na TRR Veleposlaništva Ukrajine SI56 028430264124681, Mivka 27, 1000 Ljubljana, Swift: LJBASI2X.

Karitas
Slovenska karitas, ki sodeluje s Caritas Ukrajina, bo pomagala prizadetim v spopadih s hrano, pitno vodo, varno nastanitvijo in higienskimi pripomočki ter zagotovila varen prevoz na varna območja. Svoj prispevek lahko nakažete na TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 761 s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek pet evrov je mogoče posredovati tudi s poslanim SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.

Rdeči križ Slovenije
Rdeči križ Slovenije sodeluje z Rdečim križem Ukrajine, ki deluje na terenu in zagotavlja podporo in zaščito civilnemu prebivalstvu, predvsem na področju oskrbe s pitno vodo, ki je trenutno močno omejena. Prispevke zbira na TRR SI56 0310 0111 1122 296, s sklicem SI00 96889 in kodo namena CHAR. Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM, s čimer prispevajo en evro, ali BEGUNCEM5, s čimer prispevajo pet evrov.

Unicef
Unicef na terenu zagotavlja nujno pomoč, čisto pitno vodo, pripomočke za zdravstvo in izobraževanje ter psihosocialno pomoč za otroke in družine. Unicef Slovenije bo prispeval tudi denarna sredstva, zbrana na računu Slovenske fundacije za Unicef SI56 0201 3025 9875 526 z referenco SI 00 41103. Donirati je mogoče tudi s poslanim SMS-sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919.

Če želite prispevati denarno pomoč, se lahko obrnete tudi na nekaj mednarodnih organizacij. Organizacija Razom z donacijami nakupuje in dostavlja medicinsko opremo, deli informacije in koordinira prostovoljce na terenu, fundacija Come back alive zbira neposredno pomoč ukrajinski vojski, ki trenutno potrebuje predvsem finančna sredstva in zaščitno opremo. Neprofitna organizacija Libereco družinam v Ukrajini pomaga pri evakuaciji, organizira medicinsko pomoč in ščiti civilno prebivalstvo, Voices for Children pa zagotavlja psihološko podporo ukrajinskim otrokom, ki se spopadajo s travmo vojne.

Stopimo skupaj za Ukrajino

Stopimo skupaj za Ukrajino RTV Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem in Karitasom pripravlja dobrodelni koncert za pomoč beguncem – Stopimo skupaj za Ukrajino.

Dobrodelni koncert, ki bo potekal v družbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in slovenskih glasbenih ustvarjalcev, bo v torek, 8. marca, ob 20.10 na programih Radia Slovenija, spletnem portalu rtvslo.si in 1. programu Televizije Slovenija.

Voditelja: Bernarda Žarn in Igor E. Bergant.


Telefonske številke za zbiranje sredstev bodo aktivne v času predvajanja koncerta, 8. marca, ob 20.10 in ponovitve v sredo, 9. marca, ob 13.00 na 2. programu Televizije Slovenija.

150 slovenskih zdravnikov pripravljenih na pomoč beguncem

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.