Viala inzulina humalog. Foto: Reuters
Viala inzulina humalog. Foto: Reuters

V podjetju Eli Lilly so napovedali, da bodo po letih naraščajočih cen, ki so prizadele milijone Američanov s sladkorno boleznijo, za 70 odstotkov znižali cene inzulina.

Biden je to označil za veliko novico in spomnil, da je kongres na njegovo pobudo lani omejil ceno inzulina za upokojence, vendar si želi, da se to razširi na vse sladkorne bolnike.

Eli Lilly proizvaja več vrst inzulina, tudi znižanje cen bo različno. Od 1. maja bodo cene inzulina Eli Lilly brez blagovne znamke omejene na 25 dolarjev za vialo, do zadnjega četrtletja pa bo podjetje za 70 odstotkov znižalo cene inzulina humalog in humulin.

V zadnjih desetletjih so se cene inzulina v ZDA močno zvišale in so več kot osemkrat višje kot v 32 primerljivih državah z visokimi dohodki, je pokazala študija Rand Corporation iz leta 2020. Stroški proizvodnje inzulina so v primerjavi s prodajno ceno izjemno nizki.

Američani zaradi visokih cen omejujejo odmerke

Raziskava neprofitne organizacije T1International je pokazala, da je vsak četrti anketiranec, ki živi s sladkorno boleznijo, poročal, da je zaradi finančne stiske omejil količino inzulina.

V ZDA živi okoli 37 milijonov prebivalcev s sladkorno boleznijo, približno 8,4 milijona pa jih uporablja inzulin.

Biden si skupaj z demokrati od začetka svoje politične kariere prizadeva za znižanje cen inzulina. Prizadeva si za omejitev cene na največ 35 dolarjev na mesec za vse udeležence vladnega zdravstvenega programa Medicare.

K znižanju cene je Biden pozval tudi druga farmacevtska podjetja. Eli Lilly skupaj s podjetjema Sanofi in Novo Nordisk predstavlja 90 odstotkov ameriškega trga inzulina.