V lanski sezoni je bila najvišja intenziteta kroženja virusa RSV med decembrom in februarjem, največ primerov pa je bilo v starostni skupini otrok, starih do tretjega leta. Foto: BoBo
V lanski sezoni je bila najvišja intenziteta kroženja virusa RSV med decembrom in februarjem, največ primerov pa je bilo v starostni skupini otrok, starih do tretjega leta. Foto: BoBo

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je v svetovnem merilu najpogostejši vzrok hospitalizacije majhnih otrok. Najbolj ogroža otroke, mlajše od enega leta, nedonošenčke, otroke z bronhopulmonalno displazijo, otroke s srčno-žilnimi boleznimi in Downovim sindromom. Pri večjem otroku in odraslem okužba z RSV-jem običajno poteka s prehladnimi znaki. Za novorojenčke in dojenčke pa je RSV nevaren in lahko povzroči okužbo spodnjih dihal, pljučnico in bronhiolitis, v nekaterih primerih pa zahteva intenzivno terapijo.

Pa svetu zaradi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom zboli okoli 30 milijonov ljudi, približno 10 odstotkov jih potrebuje hospitalizacijo, po nekaterih podatkih pa letno zaradi posledic RSV-ja na svetu umre do 100 tisoč otrok, je v izjavi za javnost povedala vodja cepilnega centra s klinike za infekcijske bolezni UKC-ja Ljubljana Nina Grasselli Kmet.

V UKC Ljubljana bodo proti RSV-ju začeli cepiti prihodnji teden oziroma v torek, 17. septembra. Namenjeno je nosečnicam med 24. in 36. tednom, zanje je cepljenje brezplačno. Proti RSV-ju pa se lahko samoplačniško cepijo tudi starejši od 60 let, pri katerih prav tako lahko nastanejo zapleti ali se pojavi hujši potek bolezni ob okužbi. Cepljenje priporočajo predvsem starejšim s pridruženimi boleznimi.

Nosečnice lahko s cepljenjem proti RSV-ju zaščitijo novorojenčke in dojenčke do dopolnjenega šestega meseca starosti in tako preprečijo najhujše oblike te okužbe, je za medije pojasnil Miha Lučovnik iz ginekološke klinike UKC-ja Ljubljana.

Po cepljenju namreč telo nosečnice ustvari protitelesa, ki delujejo kot zaščita pred okužbo, ta nato skozi posteljico pridejo v kri ploda. "Ko se otrok rodi, ima dovolj protiteles, da ne zboli. Poleg tega gredo protitelesa tudi v materino mleko, zato so otroci, ki so dojeni, še dodatno zaščiteni," je dejal Lučovnik.

Poudaril je tudi, da je cepivo varno. "Imamo zelo veliko dokazov, da pri novorojenčkih nima neželenih učinkov," je dodal. Gre namreč za mrtvo cepivo in ne za cepivo, ki bi vsebovalo živi virus in bi teoretično lahko okužilo plod. Vsebuje le beljakovine, na katere reagira imunski sistem nosečnice in ustvari protitelesa, ki otroka zaščitijo.

Naročanje na cepljenje proti RSV-ju ni nujno, je pa zaradi lažje organizacije priporočljivo, zato v UKC-ju Ljubljana vseeno pozivajo k naročanju po elektronskem naslovu: cepljenje.info@kclj.si.

RSV: Brezplačno cepljenje za nosečnice in starejše