Brezplačno cepljenje bodo lahko izkoristile vse šestošolke. Foto: MMC RTV SLO
Brezplačno cepljenje bodo lahko izkoristile vse šestošolke. Foto: MMC RTV SLO
Cepivo
Na IVZ-ju zagotavljajo, da je cepivo varno. Foto: MMC RTV SLO

Kot so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja, bo prvo cepljenje izvedeno v okviru sistematskega pregleda v 6. razredu osnovne šole, če bodo imele deklice s seboj privolitev staršev. Starši bodo izjavo, ki jo bodo morali podpisati, dobili na roditeljskem sestanku ali skupaj z obvestilom o sistematskem pregledu. Druga dva odmerka cepiva, potrebni so namreč trije, bodo deklice prejele dva oziroma šest mesecev po prvem cepljenju.

Na IVZ-ju so še zapisali, da cepivo učinkovito ščiti pred okužbo z najpogostejšima visokorizičnima genotipoma HPV 16 in 18, ki povzročata okoli 70 odstotkov vseh vrst raka na materničnem vratu. Cepljenje pa ščiti tudi pred okužbo z nizkorizičnima genotipoma HPV 6 in 11, ki povzročata do 90 odstotkov genitalnih bradavic. Na inštitutu pričakujejo, da bo zaščita po cepljenu dolgotrajna, prav tako v prihodnje niso predvideni poživitveni odmerki cepiva.

IVZ: Cepivo je varno
Alenka Kraigher z IVZ-ja je poudarila, da je cepljenje priporočljivo zlasti pred začetkom spolnega življenja, saj je najbolj učinkovito pri dekletih in ženskah, ki še niso bile izpostavljene okužbi. Ob tem je treba opozoriti, da cepivo ne zdravi že obstoječih okužb s HPV-jem in njihovih zapletov.

IVZ ob tem še poudarja, da je cepivo varno, saj je bilo preizkušeno v več kliničnih raziskavah v različnih državah po svetu. Varnost cepiva je potrdila tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Se pa kot pri vseh cepljenjih, tudi pri tem, lahko pojavijo stranski učinki. Najpogosteje gre za lokalne reakcije na mestu cepljenja in povišano telesno temperaturo, resnejši neželeni učinki pa so zelo redki, poudarjajo na inštitutu.

Cepljenje od leta 2006
Cepljenje proti virusu HPV-ja se je v Sloveniji začelo leta 2006, a je bilo, razen če ga niso financirale občine, samoplačniško. V tem času je bilo razdeljenih okoli 10.000 odmerkov, kar pomeni, da je bilo cepljenih več kot 3.000 oseb.