Hitro uživanje hitre hrane najbolj negativno vpliva na pridobivanje odvečnih kilogramov. Foto: EPA
Hitro uživanje hitre hrane najbolj negativno vpliva na pridobivanje odvečnih kilogramov. Foto: EPA

Raziskovalci v poročilu za debelost krivijo tudi spreminjanje vedenjskih vzorcev, ki ga je spodbudil prihod hitre in poceni hrane. Hirojas Isu je s sodelavci z univerze v Osaki prosil 1.122 moških in 2.165 žensk v starosti med 30 in 69 leti, naj pazljivo spremljajo svoje prehranjevalne navade in si merijo indeks telesne mase (BMI), kazalnik debelosti.

Približno polovica moških in slaba polovica žensk sta povedali, da se najesta do sitega, slaba polovica moških in dobra tretjina žensk pa, da jesta hitro. Moški in ženske, ki se najedo do sitega, imajo dvakrat več možnosti, da se čezmerno zredijo v primerjavi s tistimi, ki nehajo jesti prej. Tisti, ki jedo hitro in se vedno najedo, imajo kar trikrat več možnosti za debelost.

Z goltanjem pojeste več kalorij
"Kombinacija obeh prehranjevalnih oblik še posebej močno vpliva na pridobivanje kilogramov," je skupina raziskovalcev zapisala v poročilu, ki ga je v torek objavil britanski časopis British Medical Journal. Študija tudi razlikuje med tistimi, ki se najedo do sitega, in tistimi, ki jedo hitro. Zanimiva je ugotovitev, da tisti, ki se najedo do sitega, v resnici zaužijejo več kalorij kot tisti, ki hrano goltajo.

Avstralski strokovnjakinji za prehrano Elizabeth Denney-Wilson in Karen Campbell pojasnjujeta, da je nagon po hitrem prehranjevanju genetski mehanizem za preživetje. Človek je že od nekdaj programiran, da zaužije več energije, kot je potrebuje, če je ima na voljo.

Težava je v hitri hrani
Ta mehanizem pa je zašel v težave, ko se je pojavila poceni hrana za hitro pripravo in hitro zaužitje, pravita strokovnjakinji. "Mogoče je, da pomanjkanje socialnosti, ki spremlja uživanje hrane, ko vse manj družin skupaj je in ljudje velikokrat jedo, ko se ukvarjajo z drugimi stvarmi (npr. gledajo televizijo) in uživajo hitro hrano kar med potjo, spodbuja ljudi, da jedo hitro," pravita Denney-Wilsonova in Campbellova. "Nadalje spodbuja čezmerno uživanje hrane tudi dostopnost relativno poceni hrane, ki pa je bolj energijsko bogata in večinoma na voljo v večjih količinah."