Nova predsednica zdravniške zbornice je mandat prevzela 13. februarja, na zbornici pa se je zaposlila 1. marca. Foto: BoBo
Nova predsednica zdravniške zbornice je mandat prevzela 13. februarja, na zbornici pa se je zaposlila 1. marca. Foto: BoBo
Bo Čebašek Travnikov sploh lahko vodila zbornico?

Pri tem je poudarila, da se plača financira izključno iz članstva in stroškovno predstavlja 80 centov na člana. Se bo pa njena plača z aneksom spremenila, če bo skupščina zbornice sprejela pravilnik o nagrajevanju funkcionarjev. Sicer je dodala, da plača predsednika zbornice doslej nikoli pri nikomur ni predstavljala težave, razen pri njej.

Prepričana je, da so ti pritiski povezani z njeno napovedjo o spremembah v delovanju zbornice. Izpostavila je, da ne pozna razlogov za nezaupnico, meni pa, da gre za pritisk "elit", ki jo hočejo prisiliti k umiku s tega položaja. "Ne znam si pojasniti, od kod takšen zagon oziroma usklajena akcija, da se me zruši," je dejala Čebašek Travnikova.

Predsednik skupščine Marko Bitenc je potrdil, da je Zdenka Čebašek Travnik od 1. marca zaposlena na zbornici, ter da bo skupščina prihodnjo sredo razpravljala in glasovala o predlogih za njeno razrešitev.

V ozadju že iskanje naslednika?
Prav višina plače, ki jo pričakuje nova predsednica zbornice, je med zdravniki dvignila mnogo prahu. Zaradi nje in domnevno avtokratskega načina vodenja so jo zapustili trije člani njene najožje ekipe, kmalu so sledili tudi pozivi k njenemu odstopu oziroma razrešitvi.

Portal Siol pa poroča, da v ozadju dogajanja že potekajo razprave tudi o morebitnem nasledniku Zdenke Čebašek Travnik. Najresnejši kandidat za to mesto naj bi bil Jože Balažic, sicer predstojnik instituta za sodno medicino pri ljubljanski medicinski fakulteti. Balažic je za portal potrdil, da se je o možnosti njegove kandidature razpravljalo v ožjih krogih zbornice, a še ni znano, kako se bo odločila skupščina.

Bo Čebašek Travnikov sploh lahko vodila zbornico?