Cepivo naj bi bilo na voljo še pred zimo. Foto: MMC RTV SLO
Cepivo naj bi bilo na voljo še pred zimo. Foto: MMC RTV SLO

Minister Miklavčič, ki se v Luksemburgu udeležuje zasedanja ministrov EU-ja za zdravje, je obenem izrazil razočaranje, da nekatere velike države že sklepajo pogodbe z industrijo o dobavi tega cepiva in imajo zaradi svoje velikosti prednost pred majhnimi.

Ministri so govorili tudi o možnosti nastopa pandemije, pri čemer naj bi se EU dogovoril o skupni strategiji za uporabo cepiva: glede na to kateri del prebivalstva bi cepljenje najprej potreboval in kako bi oblikovali cene cepiva. "Tu se je pokazala enotna skrb vseh držav - vsi ugotavljajo, da gripa nima meje," je menil minister. Konkretni ukrepi in rešitve, v skladu s katerimi bi bilo vsem državam enakovredno zagotovljeno cepivo, bi morali biti po njegovih besedah pripravljeni do neformalnega srečanja ministrov 6. in 7. julija. Za to sta odgovorna evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu in takrat že švedsko predsedstvo Uniji.

Pozimi znova večje možnosti za nastop gripe
Kot še dodaja Miklavčič, se bodo možnosti za razširitev gripe na severni polobli ob prihodu zime znova povečale. "Na južni polobli, ki je zdaj v zimi, ko so boljši pogoji za ta virus, gripa deluje in se širi," je dejal. To lahko po njegovih besedah pripišemo dejstvu, da gre za virus z elementi navadne, ptičje in svinjske gripe.

Kot je še povedal, gredo predlogi o tem, katere skupine naj bi imele prednost pri zaščiti s cepivom, predvsem v smer, da bi prioriteto imelo zdravstveno osebje oziroma javni uslužbenci, ki imajo največ stikov z ljudmi.

E. S.